KNHS


Stille kracht Tom Brinkman in schijnwerpers
30 maart 2009
Tom Brinkman en Ventimiglia

1 | 2

ERMELO (KNHS) Op de website van zijn werkgever wordt Tom Brinkman de stille kracht van Stal Eurocommerce genoemd. Tijdens de KNHS Indoor-kampioenschappen springen voor paarden stapte de 26-jarige Twent in de schijnwerpers. Hij won het kampioenschap in de klasse ZZ met Eurocommerce Ventimiglia. Ook in de andere rubrieken gingen de titels naar Overijssel.

Vijftig deelnemers kwamen aan start in de klasse ZZ, officieel op
1.35m-niveau. Maar het niveau van de deelnemers was zo hoog dat de hindernissen hoger werden opgetrokken. Na twee pittige manches resteerden acht combinaties voor de barrage. Tom Brinkman moest als eerste van start. Als je hier komt, moet je zorgen dat je het beste eruit haalt. Na mij kwamen nog sterke ruiters, het was alles of niets. Wendy Veldman opende vlot, maar maakte met Relinda (v. Ferro) al op hindernis twee een springfout. Met de dertienjarige schimmel (v. Libero) zette Brinkman vervolgens een foutloze rit neer in 34,11 seconden. Daarop beet de concurrentie zich stuk. Patricia Greeve met Timothy BB (v. Nabab de Reve) en Suzanne Tepper met Sensation (v. Corland) namen te veel risico door het rijden van onmogelijk korte wendingen. De junioren Shanice Roozeboom met Uno Cento (v. Manhattan) en Sjaak Sleiderink met Take It All (v. Mister Concorde B.J.) liepen in hun haast tegen balken aan. Ook Michel van der Knaap, in 2007 al ZZ-kampioen, ging met Stand By (v. Dark dAmour) in de springfout, net als Bert-Jan Zuidema met UB40. De Drent was vorig jaar dubbelkampioen, UB40 (v. Voltaire) was toen de beste in de klasse Z. UB40 is nog steeds relatief groen. Hij liep heel goed vandaag. Hij kan waanzinnig springen en wordt steeds makkelijker te rijden. Ik wist dat de barrage mijn paard niet lag, hij moet het meer hebben van echte galopstukken. Tom heeft verdiend gewonnen, hij is de terechte kampioen. Brinkman kwam zeven jaar geleden bij Stal Eurocommerce en nam daar de jonge paarden onder zijn hoede. Ik moest eerst zorgen dat ik zelf een goede basis kreeg, leren paarden op te leiden. Ik heb wel ambitie en wil zover mogelijk komen. Die kans krijg ik ook van mijnheer Visser.

Eerste titel
In de klasse Z was de tweede manche de scherprechter. Van de achttien foutloze combinaties uit de eerste manche gingen er uiteindelijk vier door naar de barrage. De negentienjarige Elsemiek Leijenaar bleef foutloos, maar ze stuurde haar Vagebond (v. Recruut) over ruime lijnen rond. Ik wist dat Frank nog kwam, verklaarde de verraste amazone. Ik hoorde pas donderdag dat ik mee mocht doen. Ik kwam om ervaring op te doen. Ik dacht: ik maak toch niets tussen al die grote namen. Frank Schuttert dook met de goed meewerkende Superstar (v. No Limit) ruim twee seconden onder de tijd van Leijenaar. Het pas vijftienjarige talent was blij met de overwinning. Dit is heel mooi, het is mijn eerste titel bij de paarden. En indoor was het me bij de ponys nooit gelukt. Ik was wel tweede en derde, maar het lukte telkens net niet. Ik had dit niet verwacht, want Superstar is niet het allersnelste paard in de barrage. Het is een super fijn paard. Ze heeft een top instelling, precies wat je wil zien. De lange Schuttert besloot vorig jaar zijn succesvolle ponycarrière met teamzilver op het EK. Ik ben net in het B-kader bij de junioren gestopt. Ik kijk niet ver vooruit, naar een EK of zo. Het moet elke wedstrijd weer gebeuren. Dit is pas mijn eerste jaar bij de paarden. Het paard moet gezond blijven en ik ook.

Dubbel
Ook in de klasse M was een combinatie uit Overijssel oppermachtig. Een week eerder won de vijftienjarige Kirsten Rikkert de titel in de klasse ZZ voor ponys met Romantico R.A.G. Bij de paarden rijden is anders, daar begin ik pas, zei ze na die zege. Met haar paard Unlimited R.A.G. (v. Hors la Loi) reed ze frank en vrij naar de zege. De barrage was wederom uit het boekje. Het kon na vorige week al niet meer mis, lachte ze. Unlimited is een heel fijn paard. Hij werkt super mee en is heel voorzichtig. Ik ga nu met hem bij de junioren rijden, maar de ponys staan dit jaar voorop.
De Twentse amazone bleef Patty Custers met Concenta (v. Cento) ruim voor. De 21-jarige Limburgse maalde er niet om. Met twee reservetitels was ze de succesvolste amazone van de titelstrijd. In de klasse L werd ze eveneens tweede, nu met Denver Z (v. Dutch Capitol). Denver moet nog vijf worden. Hij is groot, korte wendingen zijn nog moeilijk. Ik denk dat het een paard voor de toekomst is. Concenta is een echte tante, ze is niet makkelijk. Maar ik vind het leuk, dat heeft wel wat. En ze springt heel goed.
In de klasse L moest Custers Maikel Vaanholt weer Overijssel voor laten gaan. De achttienjarige student werd in de barrage goed geholpen door Viloma (v. Andiamo). Ik kwam iets dicht voor hindernis 1. Het was een mooie barrage met lange lijnen en korte wendingen. Als je hier komt, weet je dat je snel moet zijn. Viloma wil wel een lastig zijn, maar vandaag was ze super.

Kijk hier voor een interview met Tom Brinkman

Auteur: Petra Baas

Uitslagen KNHS Indoorkampioenschappen springen paarden 28 maart 2009

ZZ: 1. Tom Brinkman (Albergen) Eurocommerce Ventimiglia 0-34,11
2. Bert-Jan Zuidema (Linde) UB40 4-35,03

3. Michel van der Knaap (Putten) Stand By 4-36,47

Z: 1. Frank Schuttert (Ommen) Superstar 0-37,66
2. Elsemiek Leijenaar (Bathmen) Vagebond 0-39,66
3. Stefanie van den Brink (Nijkerkerveen) Total Grey 8-40,49

M: 1. Kirsten Rikkert (Enter) Unlimited R.A.G. 0-37,22
2. Patty Custers (Hunsel) Concenta 0-40,59

3. Monique Aarts (Tilburg) Wildricks Girl 0-47,30

L: 1. Maikel Vaanholt (Enschede) Viloma 0-34,11 2. Patty Custers (Hunsel) Denver Z 0-35,25
3. Peter van Gaal (Gemonde) Wannebee 0-35,63