Gemeente Roermond

Nieuwe regels langdurigheidstoeslag

Meer mensen komen in aanmerking voor deze eenmalige toeslag

Door een wetswijziging per 1 januari 2009 mogen gemeenten zelf bepalen wie in aanmerking komt voor een langdurigheidstoeslag. Dit wordt geregeld in een verordening. Op 26 maart heeft de gemeenteraad de verordening Langdurigheidstoeslag 2009 vastgesteld.

De langdurigheidstoeslag is een geldbedrag van de gemeente. U kunt dat bedrag krijgen als u al langere tijd van een laag inkomen leeft. De langdurigheidstoeslag krijgt u extra. Als u een uitkering ontvangt blijft deze hetzelfde. U hoeft ook geen belasting over de toeslag te betalen. Als u aan de voorwaarden voldoet en blijft voldoen, kunt u elke twaalf maanden een langdurigheidstoeslag krijgen.

Tot 1 januari 2009 was de langdurigheidstoeslag alleen voor mensen die vijf jaar of langer een uitkering op het sociaal minimum en geen perspectief op werk hadden. Dat is nu veranderd. Aan welke voorwaarden u moet voldoen om een langdurigheidstoeslag te ontvangen, leest u hieronder.

Verordening Langdurigheidstoeslag
* U bent tussen de 21 en 65 jaar en woonachtig in de gemeente Roermond

* U heeft gedurende een ononderbroken periode van 3 jaar een inkomen (uit arbeid,
uitkering) gehad van maximaal 102% van de voor u geldende bijstandsnorm

* U heeft geen of weinig vermogen
In de afgelopen 3 jaar was u geen student of scholier (in de zin van de Wet studiefinanciering 2000 of de Wet tegemoetkoming onderwijsbijdrage en schoolkosten)
U heeft in het afgelopen jaar niet eerder een langdurigheidstoeslag ontvangen

Hoogte van de langdurigheidstoeslag De hoogte van de langdurigheidstoeslag is afhankelijk van uw gezinssituatie. Voor een alleenstaande bedraagt de toeslag 350,- voor een alleenstaande ouder 450,- en voor gehuwden 500,-.

Hoe vraagt u aan?

Wilt u de langdurigheidstoeslag aanvragen neem dan contact op met de afdeling Sociale Zaken. U ontvangt dan nadere informatie en u krijgt een aanvraagformulier thuis gestuurd. Als u een uitkering ontvangt van de afdeling Sociale Zaken dan kunt u contact opnemen met uw vaste klantmanager inkomen.

Voor meer informatie en/of een aanvraagformulier neemt u contact op met afdeling Sociale Zaken (0475) 388200. Ook kunt u op werkdagen tussen 09.00 uur en 11.30 uur terecht bij de balie van de afdeling Sociale Zaken, Looskade 2, Roermond. Publicatiedatum: 30-03-2009 Bijgewerkt: 30-03-2009