Platform Biologica


Voerregime heeft invloed op verenpikkerij
30 maart 2009

Onlangs maakte de Animal Sciences Group van Wageningen UR onderzoeksresultaten bekend over pikgedrag bij biologische kippen. De onderzoekers komen tot de conclusie dat de kippen minder pikkerij vertonen als ze meer tijd kunnen besteden aan het zoeken naar voedsel.

De onderzoekers kwamen verder tot de conclusie dat biologische kippen wel een hogere energiebehoefte hebben omdat ze meer beweging krijgen, maar geen hogere eiwitbehoefte. Dit zou leiden tot een hogere energie-eiwit verhouding in het gewenste rantsoen.

Een betere samenstelling van het voer leidde in de proef tot afname van het pikgedrag. Aanpassingen aan het voer hadden echter alleen effect zolang het verenpikgedrag nog niet in een eerder stadium was aangeleerd. Dat betekent dat vooral tijdens de opfokperiode een goede voedingsstrategie toegepast moet worden.

Kippen hebben van nature behoefte om 60% van hun tijd aan het zoeken van voedsel te besteden. In de huidige huisvestingsystemen gebeurt dit echter niet. Als de kippen meer tijd kunnen besteden aan voedsel zoeken, neemt het pikgedrag af.

De biologische pluimveehouderij wordt breed gezien als de meest diervriendelijke vorm van commerciele pluimveehouderij. Via de campagne Adopteer een Kip wil Biologica ervoor zorgen dat er meer biologische legkippen komen. In kennisnetwerk Bioconnect wordt eraan gewerkt om binnen de biologische aanpak verdere verbeteringen aan te brengen.

Zie ook: http://www.adopteereenkip.nl/

Bron: Biokennis.nl