Gemeente Berkelland


Postbus 200
7270 HA Borculo
Tel.: 0545-250 250
Contact en bezoekgegevens

Wethouder Meijerink geeft startsein aanleg `regenwater-snelweg' dwars door Neede

Wethouder Dennis Meijerink gaf vorige week het officiële startsein voor de aanleg van een "Regenwater-snelweg" dwars door Neede. Hij deed dit door in de Bleekenweg een twee en een halve meter grote rioolinspectieput onder de grond te plaatsen. Precisiewerk, want het ruim 15 ton wegende gevaarte moest wel waterpas aansluiten op de rioolbuizen. Wethouder Meijerink gaf aan dat de gemeente Berkelland veel investeert in Neede. In heel Berkelland wordt dit jaar veel werk gemaakt van een goede ondergrondse infrastructuur. Zo zijn er grote projecten in Neede (Haaksbergseweg), Eibergen (wijk Op d'n Esch) en Borculo (wijk Noord).

Dwars door Neede

Er wordt een groot regenwaterriool aangebracht vanaf het begin van de Bleekenweg tot de vijver van het A.J.G. ter Weemepark aan de Peppelendijk. Dit regenwaterriool wordt daarna verlengd via de Stationsweg, Oudestraat en de Nieuwstraat tot aan de Haaksbergseweg. In de Haaksbergseweg wordt op dit moment al het regenwaterriool aangelegd. Volgend jaar zal er ook een regenwaterriool vanaf de Haaksbergseweg via de Jasmijnstraat en de Industrieweg naar de Parallelweg worden aangelegd. Binnen enkele jaren wordt in het gedeelte van Neede tussen de Rondweg, de Rapenburg en de Haaksbergseweg de afvoer van regenwater afgekoppeld van het vuilwaterrioolstelsel. Dit regenwater wordt gedeeltelijk ter plaatse geïnfiltreerd en het overige komt terecht in de regenwaterriolering (de ondergrondse "regenwater-snelweg" dus), die het regenwater afvoert, of naar het A.J.G. ter Weemepark, of naar de Parallelweg.

Start aanleg regenwater-snelweg Neede 010.jpg

Beter voor het milieu

Het is belangrijk om het regenwater en het vuile water gescheiden van elkaar af te voeren. Nu komt het nog vaak in één rioolbuis terecht. Bij extreme regenval kan de riolering dit niet zo snel verwerken en komt het regenwater vermengd met vuil water via een overstort in het milieu terecht. Een gescheiden afvoer lost dit probleem op.

Start aanleg regenwater-snelweg Neede 025.1.jpg

Herinrichting terrein Spilbroek/Leeuwerik

Het werk aan de Bleekenweg wordt uitgevoerd door aannemer Lansink. Na de aanleg van de riolering wordt het gehele terrein tussen sport- en recreatiecentrum 't Spilbroek en de nieuwe
Leeuwerikschool/zorginstelling Avelijn heringericht. Dit herinrichtingsproject wordt met bijna drie ton door de provincie gesubsidieerd uit het Investeringsbudget Stedelijke Vernieuwing (ISV). De oude beplanting is inmiddels verwijderd. Er worden nieuwe beplanting en nieuwe bomen aangebracht. Het voorterrein van `t Spilbroek in Neede wordt geheel vernieuwd. De Bleekenweg wordt verlegd in de richting van het voorterrein van `t Spilbroek. De bestaande Bleekenweg wordt versmald en er komen extra parkeerplaatsen voor de busjes voor de Leeuwerikschool. Dit gedeelte wordt afgesloten voor het overige verkeer. De werkzaamheden, die in fasen worden uitgevoerd, gaan tot eind april van dit jaar duren. Tijdens de werkzaamheden zullen wegvakken voor het gemotoriseerde verkeer worden afgesloten.

Trefwoorden Riool
Wijk/regio Neede
Mutatiedatum 30/03/2009