Gemeente Berkelland


Postbus 200
7270 HA Borculo
Tel.: 0545-250 250
Contact en bezoekgegevens

Monument Erve Lieftink in Geesteren

Afbeelding bij afbeelding

(v.l.n.r.)Martijn Nijhuis, Jacques Hulshof, Albert Deenik en Matthijs Roessink.

De gemeente Berkelland telt ongeveer 350 monumenten; van plaatselijk of landelijk belang. Ze zijn indrukwekkend of juist heel kleinschalig. Een monument is dan ook een afspiegeling van onze geschiedenis: Niet alleen van het bouwwerk, maar ook van de bewoners, onze gebruiken en onze cultuur.

In deze serie over Berkellandse monumenten gaan we de komende tijd op de koffie bij de bewoners van verschillende monumenten. Vandaag zijn we te gast bij het rijksmonument "Erve Lieftink" aan de Molenweg in Geesteren. Aan het woord is onder andere Jacques Hulshof, die tien jaar geleden is begonnen met de restauratie van de boerderij van zijn familie, de Visserchers. Verder ook een korte reactie van Albert Deenik, Martijn Nijhuis en Matthijs Roessink, die alledrie een stukje van het monument in hun bezit hebben.

019.jpg


* Boerderij Erve "Lieftink", vernoemd naar de eerste bewoner.
* Bouwjaar 1806-1927, maar sinds 1473 bewoond.
* Familie Te Velthuis bewoonde in het pand tussen 1806 en 1966.
* Historisch gegroeid boerderijcomplex, bestaande uit een krukhuis-boerderij uit de 19^e eeuw, een naastgelegen stal en een bijschuur. Bij de boerderij ligt nog een voormalige hooiberg en een zandstenen waterput.

De familie, sinds 1966 eigenaar, maakte zich zorgen over de inmiddels leegstaande boerderij. Jacques Hulshof begeleidt namens zijn vrouw en schoonzus de restauratie.

Als u terugkijkt, zou u de restauratie van Erve Lieftink nog een keer doen?

Jacques Hulshof twijfelt: "Als het pand niet in 2001 was beschermd als rijksmonument, was het noodgedwongen gesloopt. Ik verwachtte nadat de boerderij werd beschermd met open armen ontvangen te worden, maar het hele proces bleek niet gemakkelijk."

023.jpg

Hoe hebt u de restauratie aangepakt?

Hulshof: "Precies tien jaar geleden ben ik voor het eerst met de gemeente Borculo om tafel gegaan en hebben we het plan besproken. Uiteindelijk leidde dat tot het verbouwen van het complex naar vijf woningen."

Aannemer Wim Nijhuis doet voor vier eigenaren momenteel de restauratie. Hoe gaat het nu?

Nijhuis:"Om de aanvullende wensen te kunnen verwezenlijken, moesten bestaande vergunningen worden aangepast. Goed overleg met gemeente is erg belangrijk en voorkomt extra vertraging. Deze relatie is nu erg goed en werkt in ons voordeel."

025.jpg

Toen eind 2005 alle procedures afgerond waren, gingen de woningen in de verkoop. Albert Deenik uit Deventer zag de advertentie van Erve Lieftink. Wat trof u aan?

Albert Deenik: "Bij toeval kwam ik het monument op internet tegen. Ik ben daarna snel naar Geesteren gegaan om de boerderij te bekijken. Inmiddels ben ik de trotse eigenaar van het voorhuis. Ik kan niet wachten om hier te komen wonen. In het voorhuis ontdekte ik zelfs een onderduikruimte met bedstede en een tweede vluchtweg. Verder wil ik voor het huis de tuin reconstrueren tot een moestuin met boomgaard."

Trefwoorden Monumenten
Mutatiedatum 30/03/2009