Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

LedNed dient klacht in bij consumentenbond tegen ledproducenten Lemnis en Tiparo.

HELMOND, 30 MAART 2009 ­LedNed, de enige Nederlandse ledfrabrikant met een KEMA-keurmerk, zal vandaag een klacht indienen tegen ledproducenten Lemnis en Tiparo bij de consumentenbond wegens consumentenmisleiding. Dit heeft LedNed besloten nadat Lemnis en Tiparo hebben aangegeven door te gaan met de distributie van ledlampen waarvan onafhankelijk onderzoek heeft aangetoond dat ze de beloofde energiebesparingen niet waarmaken én schadelijk zijn voor het Nederlandse energienet.

Op 26 maart jongstleden publiceerde Vestigingsmanager Thom Deutekom van Elektrokern Schuurman uit Drachten onafhankelijke testresultaten van de ledlampen die Lemnis en Tiparo via de Friese ledcampagne "Ik stap oer" verspreiden in de Provincie Friesland:

"Na het koppelen van de led aan de apparatuur slaat het scherm uit. Op het scherm is te zien dat de 'blindstroom' omhoog schiet terwijl het vermogen van de led lamp wel omlaag gaat. Als er meer led lampen in een circuit worden gehangen, schiet de blindstroom verder omhoog. 'De harmonische vervuiling wordt groter naarmate er meer leds zijn' ziet Deutekom. Bij een gewone gloeilamp is hiervan geen sprake. 'Als heel Friesland overstapt op de led lamp dan kunnen we grote problemen verwachten' aldus Deutekom. Door de harmonische vervuiling worden de kabels in de straat warmer en kunnen er computerstoringen ontstaan. 'Ook is de kans groot dat transformatoren overbeladen raken of dat beveiligingssystemen spontaan aanslaan door vervuiling in het net. Deutekom denkt dan ook dat de Provincie Fryslân veel te snel geld heeft gestoken in de promotie van de led zonder van alle 'ins en outs' op de hoogte te zijn."

Bron: http://www.waldnet.nl/wn/nieuws/24481/De_donkere_zijde_van_ledverlichting.html

Naar aanleiding van deze verontrustende testresultaten heeft LedNed in het belang van de ledindustrie op 26 maart een oproep gedaan aan de Provincie Friesland om de "Ik stap oer" campagne stop te zetten, en de Friese consument ledlampen aan te bieden die wel voldoen aan de beloofde kwaliteitseisen en energiebesparingen. Helaas heeft de Provincie dit verzoek naast zich neergelegd.

Lemnis en Tiparo willen dat LedNed haar beschuldigingen intrekt, maar slaan daarbij de plank volledig mis. "Deutekom heeft zijn onderzoek geheel los van ons op eigen initiatief uitgevoerd," reageert André ten Bloemendal, Commercieel Directeur van LedNed. "Deutekom's onafhankelijk onderzoek bevestigt wat wij al wisten, namelijk dat de lampen die Lemnis en Tiparo hebben geleverd aan Friesland vanwege de onmogelijk aanbestedingseisen van de Provincie niet de beloofde energiebesparingen zullen leveren, én schadelijk kunnen zijn voor het energienet". Ten Bloemendal betreurt het dat Lemnis en Tiparo LedNed nu beschuldigen van een lastercampagne. "Wij wisten al meer dan zes maanden dat dit niet goed kon gaan, en hebben de Provincie Friesland daar meerdere malen voor gewaarschuwd zonder de publiciteit te zoeken," aldus Ten Bloemendal. "Maar nu onafhankelijk onderzoek onze bevindingen klip en klaar bevestigen, én Friesland samen met de twee producenten gewoon doorgaat met het leveren van hun producten, hebben wij geen andere keuze dan een klacht indienen bij de Consumentenbond, in het belang van de ledindustrie in het algemeen en de consument in het bijzonder."

Ook LedNed was destijds door de Provincie Friesland benaderd met het verzoek mee te doen met de campagne. Maar de aanbestedingseisen van de Provincie maakten het onmogelijk ledlampen te produceren die voldeden aan de kwaliteitseisen. LedNed heeft de Provincie destijds nadrukkelijk gewaarschuwd dat hun aanbestedingseisen zouden leiden tot een inferieur product dat niet alleen snel kapot zou gaan maar ook blindstroom zou genereren.

Omdat LedNed dit soort schadelijke ontwikkelingen verwacht had, heeft het vorig jaar al het initiatief genomen om een (inter)nationaal normeringsinstituut op te richten, waarin onafhankelijke instanties en gerenommeerde fabrikanten gezamenlijk minimale kwaliteitseisen vaststellen waar de consument op kan rekenen. LedNed verwacht dat dit instituut op korte termijn tot overeenstemming komt over de voorwaarden.

Over Ledverlichting

Ledverlichting is een nieuwe ontwikkeling op lichtgebied. Ongeveer 20% van het energiegebruik gaat op aan verlichting, en 75% van de verlichting in Europa is zeer inefficiënt. Zo zet een traditionele gloeilamp slechts 5% tot 10% van de gebruikte energie om in licht, en de rest wordt verspilt in warmte. De ledindustrie is nu dermate ver ontwikkeld dat ledverlichting een volwaardig alternatief is geworden voor gloei- en spaarlampen.

Ledlampen zijn het zuinigste, voordeligste en milieuvriendelijkste alternatief voor alle vormen van huis-, kantoor- en straatverlichting. Ledlampen besparen tot 60% op TL- en spaarlampen en tot 95% op traditionele lampen, zijn veel milieuvriendelijker, en bieden zelfs een betere lichtkwaliteit. Ledlampen zijn er in alle soorten en maten, en passen op alle bestaande lichtfittingen. Ledlampen worden bijzonder milieuvriendelijke geproduceerd, en bevatten ­ in tegenstelling tot spaarlampen -- geen kwik.

Over LedNed
Het in Helmond gevestigde LedNed is wereldwijd toonaangevend op het gebied van onderzoek, ontwikkeling en productie van duurzame ledlampen. Ledlampen van LedNed zijn het zuinigste, voordeligste en milieuvriendelijkste alternatief voor alle vormen van huis-, kantoor- en straatverlichting. Ledlampen besparen tot 60% op spaarlampen en tot 95% op traditionele lampen, zijn veel milieuvriendelijker, en bieden zelfs een betere sfeer. LedNed is de enige fabrikant ter wereld die voldoet aan de zeer strenge energie- en milieueisen van de RoHS en de enige in Nederland met een KEMA CE keurmerk. Ledlampen van LedNed passen in alle bestaande fittingen. LedNed streeft naar een grootschalige implementatie van ledlampen in Nederland. Dat zal leiden tot een aanzienlijke kostenbesparing voor de gebruiker én een substantiële reductie in de uitstoot van schadelijke stoffen in het milieu.

Voor vragen kunt u contact
opnemen met Andre ten Bloemendal, Commercieel Directeur van LedNed, via 06 5025 0000, of e-mail: andre@ledned.nl.