Partij van de Arbeid

Ploumen opent congres

30-03-2009 07:12

Voorzitter Lilianne Ploumen heeft zojuist met een toespraak het spoedeisende congres over de aanvullende beleidsmaatregelen van het kabinet geopend. Ploumen: We mogen trots zijn op het behaalde resultaat, op dit akkoord.' Lees verder voor de volledige tekst.

Op een sterk en sociaal onderhandelingsresultaat waarmee we naast het dempen van de effecten van de crisis, en het veilig stellen van de houdbaarheid van voorzieningen voor de toekomst, ook een morele agenda voor de toekomst hebben opgesteld.'

Lees de volledige speech >

Later op de avond zal het congres stemmen over een motie van het partijbestuur, die luidt: 'Het Congres van de Partij van de Arbeid, in vergadering bijeen op 30 maart 2009 te Utrecht, oordeelt positief over het eindresultaat van de onderhandelingen van de coalitie en spreekt haar steun uit aan het aanvullend beleidsakkoord.'

Ploumen lichtte in haar toespraak toe waarom het akkoord over de maatregelen tot bestrijding van de economische crisis volgens het Partijbestuur op het geheel beoordeeld de instemming van de leden en congresafgevaardigden verdient.

Ploumen: De verantwoordelijkheid om Nederland zo goed mogelijk door deze periode heen te loodsen vroeg om nieuwe afspraken. Afspraken waarbij voor ons voorop stond dat de rekening van de crisis die veroorzaakt is door het wangedrag van financiële instellingen - niet betaald mag worden door de meest kwetsbaren in onze samenleving.

Afspraken die voor ons allereerst sterk dienden te zijn. Economie en werkgelegenheid moeten baat hebben bij de maatregelen die het Kabinet wil te nemen.

Afspraken die daarnaast sociaal dienden te zijn, de sterkste schouders moeten de zwaarste lasten dragen.

Afspraken die ook duurzaam dienden te zijn, ons land moet beter, groener uit de crisis komen.

Afspraken die tenslotte solide dienden te zijn - de overheidsfinanciën moeten zo spoedig mogelijk weer op orde zijn - en moreel, de oorzaken van de crisis in de financiële sector moeten worden bestreden zodat herhaling voorkomen wordt.

Dat was onze opdracht.
(..)
Ik zeg het Hillary Clinton na. Never waste a good crisis. Een opdracht die Wouter en Mariëtte met glans hebben doorstaan.

Want voor de Partij van de Arbeid zijn er belangrijke winstpunten in het bereikte onderhandelingsresultaat.
Die zijn er voor de korte termijn en voor de lange termijn. Over beiden zullen we dadelijk uitgebreid discussiëren dus daar ga ik nu niet te diep op in. Maar het feit dat we op korte termijn 7 miljard investeren in plaats van 35 miljard bezuinigen - in werkgelegenheid, in duurzaamheid, in onderwijs en in sociale voorzieningen - is met recht een prestatie te noemen.