NY400: Nederland en de VS herontdekken gedeelde waarden

Op maandag 30 maart vond in WTC Amsterdam een bijzondere bijeenkomst plaats in het kader van NY400. Zo'n 150 vertegenwoordigers van het Nederlandse bedrijfsleven woonden de bijeenkomst bij en luisterden naar toespraken van staatssecretaris Frans Timmermans, kabinetscoördinator van het NY400 project, historicus Russell Shorto, en de architect Ben van Berkel.

In zijn toespraak benadrukte Timmermans dat er waarschijnlijk veel zal veranderen in de dynamiek van onze betrekkingen met de VS. 'Er komt verandering', voorspelde hij. 'Het is belangrijk dat wij deel uit gaan maken van deze veranderingen, om zo de crises op het gebied van energie, klimaat, en de economie gezamenlijk op te lossen'. Samenwerking met de Amerikanen is daarbij van groot belang. Timmermans is optimistisch over deze samenwerking: 'Er waait een nieuwe wind aan Amerikaanse zijde. De houding van 'als je niet voor ons bent, dan ben je tegen ons' is voorbij en er is een grotere bereidheid om nieuwe allianties te vormen met het buitenland', aldus Timmermans.

Het NY400 jaar zal helpen om vast te stellen wat de basis zal zijn van die vernieuwde, meer intense vorm van samenwerking. Timmermans: 'Dit jaar is waardevol. Het geeft ons de gelegenheid eens extra na te denken over onze gedeelde fundamentele waarden en hoe deze tot stand zijn gekomen'. Dat verleden, het 'historische plaatje', werd aan het begin van de bijeenkomst al neergezet door historicus Russell Shorto. Op die manier werd de discussie over de betrekkingen met de VS in een historisch perspectief geplaatst.

Alle drie de sprekers speechten niet alleen over het verleden, maar vooral ook over de toekomst: het belang van een voortzetting van goede betrekkingen met de VS.

Over NY400

Op 28 januari gaven Burgemeester Bloomberg, Burgemeester Cohen en Staatssecretaris Timmermans tijdens een persconferentie in New York het officiële startsein voor de viering van 400 jaar vriendschap tussen New York en Nederland.

In april 2009 is het 400 jaar geleden dat het VOC schip 'de Halve Maen' met Henry Hudson als kapitein uit Amsterdam vertrok en, op zoek naar een noordoostelijke doorgang naar Azië, op het huidige Manhattan stuitte. Deze gebeurtenis leidde uiteindelijk tot de kolonie Nieuw Nederland en de stichting van de handelspost Nieuw Amsterdam, het latere New York. In 2009 wordt uitgebreid aandacht besteed aan deze historische gebeurtenis en de gezamenlijke geschiedenis en de gedeelde waarden tussen Nederland en de Verenigde Staten. Meer informatie en een volledig overzicht van de activiteiten is te vinden op www.NY400.nl .

Noot voor redacties (