Partij van de Arbeid

Congres achter maatregelen

30-03-2009 10:18

Het Congres heeft met grote meerderheid ingestemd met de kabinetsmaatregelen ter bestrijding van de economische crisis. Eén van de leden vatte samen: Het is een gedegen resultaat dat zorgt voor hoop en vertrouwen in de toekomst. Complimenten voor Wouter en Mariëtte. Bos: De echte klus begint nu pas. We moeten aan de slag.'

Wouter Bos en Mariëtte Hamer gingen na hun toelichting op de onderhandelingen en de kabinetsplannen, in op vragen van de leden en afgevaardigden. Naast vragen over de noodzaak en uitvoering van de verhoging van de AOW-leeftijd, plaatste het congres kanttekeningen bij het ongemoeid laten van de hypotheekrenteaftrek en de besparingen in de zorg. Ook wees het Congres erop dat het belangrijk is dat de maatregelen ook echt landen.

Bos en Hamer benadrukten dat er niet wordt bezuinigd op de AWBZ en thuiszorg, maar dat er op andere vlakken binnen de zorg besparingen goed mogelijk zijn. Zo rijzen de salarissen van specialisten de pan uit en wordt er vaak veel te veel winst gemaakt op medicijnen. Over de AOW zei Hamer: 'De bewijslast ligt nu bij de SER. We gaan heel serieus naar de alternatieven kijken. en daar gaan we serieus naar kijken. Bij een verhoging van de AOW-leeftijd wees Hamer erop dat de PvdA-fractie uiteraard zal toezien op een goede overgangsregeling en dat er een regeling zal komen voor mensen met zware beroepen.

Moties
Er waren meerdere moties over de AOW, waarin werd opgeroepen tot partijdiscussie over de invulling over hoe de verhoging van de AOW-gerechtigde leeftijd vorm te geven. Hamer gaf aan deze moties graag uit te steunen.

Ook nam het congres moties aan die de fractie oproepen om onder andere voor verdere fiscalisering van de AOW en beperking van de hypotheekrenteaftrek te blijven strijden, Hamer: Dat doen we al en zullen we ook blijven doen.

Alle aangenomen moties vindt u dinsdag op pvda.nl