Wageningen Universiteit en Researchcentrum het leven als meesterwerk Michel de Montaigne: het leven als meesterwerk

31 mrt 2009 20:00

Onderdeel: Wageningen Universiteit

Locatie: Lawickse Allee 13, Wageningen

Organisatie: Studium Generale

Michel de Montaigne: het leven als meesterwerk
Dick Kleinlugtenbelt

Michel de Montaigne leefde in de 16e eeuw, maar zijn levendige essays worden nog altijd gelezen. Daarin stelt hij essentiële levensvragen aan de orde: wat is vriendschap? Wat is een goede houding tegenover verlangens en begeerten? Welke houding moet ik aannemen tegenover mijn angsten en tegenover de dood?
We staan onder meer stil bij de opvatting van Montaigne over vriendschap, zijn houding tegenover lusten en begeerten en de betekenis van de ervaring voor levenskunst. âErvaring baart kunst door veel oefening, het goede voorbeeld wijst ons de wegâ. Een zinvol leven leiden is volgens Montaigne het meesterstuk waarop je trots kunt zijn.

Levenskunst
In de Akademia Honora een reflectie op het persoonlijke

Hoe kun je je leven bewust leiden en inrichten? Welke kennis en vaardigheden heb je daarvoor nodig? En hoe kun je omgaan met religie, politiek en traditie?
De filosofie van de levenskunst zoekt naar antwoorden op dergelijke vragen. Doordat veel oude zekerheden wegvielen, staan moderne mensen vrijer tegenover hun leven. De levenskunst wil de autoriteit van die oude zekerheden niet herstellen. Ze wil aangeven, hoe je de moderne vrijheid ten volle kunt benutten.

De rode draad door dit programma zijn vier lezingen van filosoof en socioloog Dick Kleinlugtenbelt. Hij schreef onder andere ?Mensbeelden en levenskunst?. Januari 2009 verschijnt een boek van zijn hand over levenskunst en vriendschap. De lezingen zijn ook apart te volgen.

Meer over dit onderwerp
Website Studium Generale
Contact
Meer informatie
Adri Bolt
Adri.Bolt@wur.nl
» meer Contact