Gemeente Hellevoetsluis


Lichtschip 12 "Noordhinder" krijgt nieuwe plaats

Het lichtschip 12 `Noordhinder' wordt dinsdag 31 maart verplaatst naar zijn tijdelijke nieuwe locatie in het Groote Dok. Het schip dat dienst doet als museum zal vanaf zijn huidige ligplaats in de Koopvaardijhaven, versleept worden. Twee sleepboten zullen dit geweldige schip dinsdagmorgen verslepen naar de oude vestinghaven, om het nabij het Droogdok Jan Blanken af te meren. Het moet een spectaculair gezicht zijn als dit enorme schip zo rond de klok van elf door de oude haven van de Vesting wordt gesleept.

De verplaatsing van het lichtschip loopt vooruit op de plannen tot herinrichting van het openbare gebied Groote Dok Oost (Marinewerf) waarbij een belangrijke plek ingeruimd wordt voor een wandel- en museumboulevard. Hierbij wordt langs de kade ruimte gereserveerd voor het afmeren van bijzondere schepen zoals bijvoorbeeld de `Noordhinder'. Doordat het museumlichtschip nu al aanlegt op zijn nieuwe plaats, kan het gedurende dit zomerseizoen al beter tot zijn recht komen als dagattractie. Na het Zeeheldenweekend in augustus zal het schip weer terug naar zijn oude plaats in de Koopvaardijhaven gaan.

Lichtschip 12 werd gebouwd in 1963 op de werf De Waal in Zaltbommel. Tot 1994 lag het schip op zee geankerd als een drijvende vuurtoren om zeevarenden te waarschuwen voor de gevaarlijke ondiepe plekken voor de kust. Eerst deed de `Noordhinder' dit met bemanning aan boord. Later voerde het deze taak zelfstandig uit als geautomatiseerd lichtschip. De `Noordhinder' is een uniek en voor de Nederlandse maritieme geschiedenis belangrijk schip dat in haar oorspronkelijke staat verkeert.
Het schip en museum is toegankelijk voor bezoekers. Voor informatie en openingstijden kan contact opgenomen worden met het VVV-kantoor in Hellevoetsluis (0181 312318).

03/20/2009