Gemeente Harderwijk


Inloopmiddag ontwikkelingsvisie de Zwaluwhoeve.

Sauna en beautycentrum de Zwaluwhoeve is in amper vijf jaar van niets uitgegroeid tot een van de meest bezochte attracties op de Veluwe. De Zwaluwhoeve past bovendien perfect in het toeristisch-recreatieve (âgroeneâ) ontspanningskarakter dat het gemeentebestuur met Hierden en het buitengebied voor ogen heeft.

Het bedrijf, met zoân 250.000 bezoekers per jaar, groeit nog steeds, in aantal gasten en in omvang. Enkele honderden mensen vinden er werk. Maar waar ligt de grens? Op verzoek van de gemeente heeft de directie het âeindplaatjeâ nu in kaart gebracht. Het uitbreidingsscenario richt zich op meer ruimte, meer kwaliteit en meer voorzieningen voor de gasten, zoals hotelruimte, extra sauna-, horeca-, en sportfaciliteiten. Het aantal gasten gaat de 300.000 niet te boven. Het gemeentebestuur heeft hiervoor een aantal randvoorwaarden meegegeven. Zo moeten de plannen aan de straatzijde aan te sluiten bij het cultuurhistorische beeld van het dorp en aan de achterzijde bij het landschappelijke beeld van de Lage Enk. Ook moet de Zwaluwhoeve het parkeren helemaal op eigen terrein oplossen. De afstemming met de gemeente verloopt voorspoedig. Gemeente en Zwaluwhoeve zijn het op hoofdlijnen eens. Uit het ontwerp dat adviesbureau Arcadis Landschapsarchitectuur in opdracht van de Zwaluwhoeve heeft ontwikkeld wordt meteen duidelijk dat het bedrijf straks veel minder het dorpsbeeld domineert. Het voorterrein krijgt een groene uitstraling, passend bij het dorpse karakter van Hierden. De parkeerterreinen langs de Zuiderzeestraatweg verdwijnen. Parkeren kan straks achterop het eigen terrein en wordt daar landschappelijk verantwoord afgeschermd.

De gemeente Harderwijk en de directie van âde Zwaluwhoeveâ zijn benieuwd naar de mening van de inwoners van Hierden en Harderwijk. Daarom wordt op dinsdag 31 maart 2009 van 4 tot 8 uur een inloopmiddag in het dorpshuis te Hierden gehouden.

Op deze middag kan de concept ontwikkelingsvisie âde Zwaluwhoeveâ worden ingezien. Er zullen enkele ambtenaren van de gemeente Harderwijk en medewerkers van Arcadis aanwezig zijn om de plannen toe te lichten en uw vragen te beantwoorden.


____________________