Algemene Rekenkamer: aankondiging Tariefregulering energienetbeheer

25/03/2009 13:34

Algemene Rekenkamer

De Algemene Rekenkamer publiceert op dinsdag 31 maart 2009 'Tariefregulering energienetbeheer', een rapport op verzoek van de Tweede Kamer. Voor de pers wordt er een briefing georganiseerd.

De Algemene Rekenkamer heeft, op verzoek van de Tweede Kamer, onderzoek gedaan naar de regulering van tarieven voor het beheer van energienetten. Doel van deze regulering is efficiënt en betrouwbaar beheer. Netbeheerders rekenen tarieven voor het gebruik van energienetten aan afnemers. De NMa reguleert, namens de minister van Economische Zaken, deze tarieven voor het elektriciteitsnet en gasnet. Zes afnemersorganisaties van energie stelden in een brief van 4 september 2008 aan de Tweede Kamer dat huishoudens en zakelijke afnemers tot minimaal 2010 te veel betalen voor energietransport. In het rapport beantwoordt de Algemene Rekenkamer de volgende vragen die door de Tweede Kamer zijn gesteld mede naar aanleiding van de brief:


1. Hoe is het huidige reguleringskader ten aanzien van energietarieven vormgegeven, en wat zijn mogelijke knelpunten in dat kader?


2. Op welke wijze komt de NMa tot de berekende besparing van 1,9 miljard euro door efficiencyverbetering bij energiebedrijven?


3. In hoeverre is er inzicht te verkrijgen of toepassing van het reguleringskader heeft geleid tot een adequate efficiencykorting voor de huidige reguleringsperiode tot 2010?


4. In hoeverre zijn boekhoudkundige regels waaraan netbeheerders moeten voldoen, adequaat om de NMa in staat te stellen zijn tarieftoezicht goed in te vullen?


5. Wat is het verband tussen de hoogte van de winst en de waardering van de energienetten?

Voor journalisten organiseert de Algemene Rekenkamer een briefing, op 31 maart 2009 van 13:30 tot 14:30 uur aan het Lange Voorhout 8 in Den Haag.

Op het eerste deel van deze briefing zal er uitleg worden gegeven over het systeem van tariefregulering van het energienetbeheer. Daarnaast worden de antwoorden op de vragen van de Tweede Kamer van de Algemene Rekenkamer gepresenteerd en wat haar conclusies en aanbevelingen zijn. In het tweede deel van deze bijeenkomst is er gelegenheid voor vragen. De bijeenkomst is onder embargo tot 17:15 uur op 31 maart 2009, dan wordt het rapport openbaar. Bezoekers van de persbriefing kunnen, na invullen van het embargoformulier, vanaf 13:00 uur een embargo-exemplaar van het rapport en persbericht 'Tariefregulering netwerkbeheer' alvast inzien. U kunt zich voor deze bijeenkomst aanmelden via 070-3424400 of voorlichting@rekenkamer.nl.

Een embargo-exemplaar van dit rapport en het persbericht (als pdf) is voor de pers ook op aanvraag te krijgen op dinsdag 31 maart 2009 vanaf 13.30 uur. Hiervoor moet een embargoformulier per e-mail ingevuld worden, ook verkrijgbaar via 070-3424400 of voorlichting@rekenkamer.nl. Het embargo loopt af op 31 maart 2009 om 17.15 uur. Vanaf dat moment is het rapport beschikbaar op www.rekenkamer.nl.