Gemeente Geldermalsen

Uitgelicht: agenda gemeenteraad 31 maart

De raadsvergadering is dinsdag 31 maart, aanvang 20.00 uur. Kijk bij tabblad > Bestuur & organisatie > gemeenteraad voor de complete agenda.
U leest hier een korte toelichting op de belangrijkste agendapunten.

Nota volksgezondheidsbeleid 2009-2012
De nota lokaal volksgezondheidsbeleid is de lokale vertaling van de eerder vastgestelde regionale nota volksgezondheid. De lokale nota sluit aan op de regionale actiepunten en benadrukt enkele lokale speerpunten. De lokale speerpunten zijn:

- aandacht voor eenzaamheid onder ouderen
- bovenmatig gebruik van slaapmiddelen Tijdens de commissie bleek er volledige overeenstemming over de nota. De raad agendeert de nota dan ook als hamerstuk

Kulturhus
De voorbereidingen voor de realisatie van het Kulturhus in Beesd zijn zo goed als afgerond. Met de gebruikers is inmiddels een gebruikersovereenkomst gesloten. Bovendien ligt er een realistische begroting waarin met een minimumsubsidiebedrag van 100.000 euro rekening is gehouden. Het raadsvoorstel is de allerlaatste stap voordat werkelijk met de bouw begonnen kan worden. Het voorstel geeft de laatste stand van zaken en vraagt instemming voor een krediet voor de aanbestedingsprocedure. Tijdens de commissie reageerden twee fracties al positief op het voorstel. Anderen fracties koppelen de informatie terug naar hun fracties. In principe kan de bouw voor de zomer van start gaan.

Structuurvisie de Plantage
De structuurvisie zoals die op 10 december 2008 aan bewoners is gepresenteerd komt als voorstel in de raad. Het raadstuk omvat 4 beslispunten:

- vaststellen van de Structuurvisie De Plantage,
- starten van de bestemmingsplanprocedure voor de 1e fase
- starten van de projectbesluitprocedure voor bouwrijp maken van de 1e fase en bijkomende noodzakelijke werkzaamheden
- snel starten met de realisatie van een 1e fase Dit is allemaal conform de vooraf vastgestelde kaders. De fracties van D'66 en Dorpsbelangen gaven in de commissie aan dat zij die kaders uit 2006 willen toetsen aan de veranderende omstandigheden. Daarbij doelen zij op de gevolgen van de economische crisis en het toegenomen belang van duurzaam bouwen.

De planning voor De plantage is als volgt:
2009: doorlopen van de formele procedures
medio 2010: start met bouwrijp maken van het terrein

Evaluatie verzelfstandiging AVRI
Net als B&W wil de commissie Bestuur & Middelen het onderzoeksrapport van KplusV naar de verzelfstandiging omarmen. De raad wordt bovendien gevraagd om zich te heroriënteren op de bestuursstructuur in de regio Rivierenland. Geldermalsen wil daarbij zelfstandig nadenken over haar positie in de regio. De commissie Bestuur & Middelen adviseert de raad geen politieke consequenties aan het verzelfstandigingsproces te verbinden. Het is bovendien van belang om te benadrukken dat wat er ook gebeurt de dienstverlening aan de burger door gaat zoals de burger dat gewend is.


---

Gemeentehuis Geldermalsen
Post: Postbus 112, 4190 CC Geldermalsen
Bezoek: Kuipershof 2, 4191 KH Geldermalsen
Telefoon: (0345) 586 611
Fax: (0345) 573 258