Gemeente Rotterdam

Deze week vergadert de commissie MVP op het stadhuis, houdt de commissie FIBS een rondetafelgesprek en hebben de andere commissies een externe oriëntatie. Lees verder voor de agenda en programma's.

Commissie Maatschappelijke ondersteuning, Volksgezondheid en Participatie
Dinsdag 31 maart 9.30 uur
De commissie bespreekt de brief van wethouder Kriens over gemeentelijke regie bij voorzieningen voor dak- en thuislozen in deelgemeente Kralingen-Crooswijk. Verder wordt de derde voortgangsrapportage "Offensief tegen armoede" samen met de aanpak van de kredietcrisis en het onderzoeksrapport over de Rotterdamse geefregelingen door de commissie besproken. Op 10 maart 2009 is er voor het eerst gesproken over het Actieplan Inburgering, dit zal in het tweede gedeelte van de vergadering nogmaals behandeld worden.

Commissie Bestuur, Veiligheid en Middelen
Dinsdag 31 maart, 14.00 uur, Wijkbureau politie Sandelingplein, Groene Hilledijk 275
Hoe worden bewoners en ondernemers betrokken bij de veiligheid in de wijk, welke instrumenten kan de politie inzetten en op basis van welke afwegingen? Op deze vragen hopen de leden van de commissie Bestuur, Veiligheid en Middelen een antwoord te krijgen tijdens de externe oriëntatie over wijkveiligheid. Deze is georganiseerd ter voorbereiding op de bespreking van een aantal veiligheidsonderwerpen in de commissie. Na een toelichting van de politie wandelt de commissie onder begeleiding van de stadsmarinier naar het Afrikaanderplein. De stadsmarinier geeft uitleg over een experiment met een mobiel camerateam en andere veiligheidsinstrumenten. Vervolgens gaan de commissieleden in gesprek met ondernemers over hun betrokkenheid bij de veiligheid in de wijk. Het programma eindigt bij Buurtbemiddeling Feijenoord, waar de commissieleden zelf gaan oefenen als bemiddelaar bij conflicten.

Commissie voor Fysieke Infrastructuur, Buitenruimte en Sport Woensdag 1 april 11:00- 13:00 uur
Tijdens een rondetafelgesprek spreekt de commissie met vertegenwoordigers van de zes corporaties over onderwerpen als de stand van zaken van de Rotterdamse woningmarkt als gevolg van de kredietcrisis, de verbetering van de particuliere woningvoorraad en de woonruimteverdeling.

Commissie Jeugd, Onderwijs en Cultuur en Commissie Fysieke Infrastructuur, Buitenruimte en Sport
Woensdag 1 april 14:00 De Barkentijn, Hoensbroeksingel 77, 3077 TA Rotterdam
De commissies houden een externe oriëntatie die in het teken staat van Kindvriendelijke wijken. Aanleiding van deze externe oriëntatie is dat binnenkort de 0-meting Kindvriendelijke wijken en het rapport van de Audit Services Rotterdam (ASR) in de commissie wordt besproken. Ter voorbereiding hierop wordt een bezoek gebracht aan de school De Barkentijn in Beverwaard. Op die school hebben kinderen meegedacht over het inrichten van het schoolplein tot buurtplein. Daarna wordt gewandeld naar de speeltuin. Hier krijgt de commissie uitleg over de plannen van de deelgemeente om deze locatie om te vormen tot Waterboerderij. Omdat de inhoud van dit programma raakvlakken heeft met het beleidsveld van de commissie voor Fysieke Infrastructuur, Buitenruimte en Sport zijn de leden van deze commissie ook uitgenodigd aan dit programma deel te nemen.

Commissie Economie, Sociale zaken, Haven, Milieu en Vervoer Donderdag 2 april 2009, 09.10 uur RDM/Heijplaat Dokhaven De externe oriëntatie staat in het teken van Stadshavens. De commissie laat zich informeren over de resultaten van het afgelopen jaar en de plannen voor de komende periode. Speciale aandacht is er voor de concept gebiedsplannen voor het RDM-terrein, Merwehaven-Vierhavens, Rijnhaven-Maashaven en Waalhaven-Eemhaven. Om de ontwikkelingen te zien en ervaren brengt de commissie een bezoek aan het RDM-innovation Dock, de wijk Heijplaat en het Merwe-Vierhavensgebied. In dit gebied bekijkt de commissie het gebouw Santas/Spark/Vertrekhal Oranjelijn. De commissie wordt per aqualiner en watertaxi tussen de verschillende locaties vervoerd.

Bron: Griffie, 27-03-2009