Gemeente Zwolle

vragen inzake Bemiddelen tussen Ahold distributiecentrum en Voedselbank

Aan het College van Burgemeester en Wethouders

Zwolle, 29-03-2009

Betreft: artikel 44 vragen GroenLinks/DeGroenen inzake Bemiddelen tussen Ahold distributiecentrum en Voedselbank

Geacht college,

Vanuit de Voedselbank ontving ik een signaal dat er gebrek is aan vrijwel alle soorten voedingsmiddelen. Behalve kaas en brood is er in feite overal meer van nodig: houdbare voedingsmiddelen, aardappelen, groente en fruit, broodbeleg enzovoort. Ook toiletartikelen, tandpasta, zeep e.d. en wasmiddelen zijn zeer welkom. Dat betekent dat de pakketten niet zo kunnen worden samengesteld als voor de doelgroep wenselijk is.

De recessie treft in toenemende mate mensen die aan het ontstaan ervan part nog deel hebben. Het klantenbestand van de Voedselbank is de afgelopen maanden verdubbeld mede door de samenwerking tussen de Gemeentelijke Schuldhulpverlening en de Voedselbank.

De Voedselbank Zwolle ontvangt structureel van diverse ondernemingen uit de levensmiddelensector brood, kaas en wat witlof. Er zijn nu geen grote levensmiddelendetailhandelsondernemingen uit Zwolle of de regio die structureel producten ter beschikking stellen aan de Voedselbank.

Op dit moment verschaffen verder alleen producenten en enkele distributiebedrijven op regelmatige basis voedsel aan voedselbanken. Voedselbank Zwolle krijgt deze meestal via de Voedselbank Rotterdam. Het risico bestaat dat door de schrikbarende toename van het aantal klanten de beschikbaarheid van voedsel een knelpunt wordt.

En dat in een samenleving waar ongeveer 30% van het voedsel ongebruikt vernietigd wordt.

Een deel van de oplossing lijkt dichtbij huis te vinden: het distributiecentrum van Ahold in Zwolle. Daar worden veel producten vernietigd die nog in aanmerking komen voor distributie via de Voedselbank. Hoewel er een zekere kentering bespeurbaar is in het standpunt van Ahold Zaandam, heeft de Voedselbank bij het Ahold distributiecentrum tot op heden geen ingang kunnen krijgen. Het is duidelijk dat daar in potentie voldoende producten aanwezig zijn om bestaande knelpunten op te lossen.

Vragen:

* Bent u met ons eens dat het onverantwoord is om producten die nog bruikbaar zijn, te vernietigen, terwijl daarmee mensen die ze dringend nodig hebben gevoed kunnen worden door middel van de bestaande infrastructuur via de Voedselbank?
* Bent u in het algemeen bereid om, bijv. via bemiddeling, de Voedselbank te helpen bij het vinden van oplossingen voor de tekorten die in deze tijd van recessie waarschijnlijk zullen toenemen?
* Bent u bereid om met het Ahold distributiecentrum in gesprek te gaan om te bemiddelen zodat aan de Voedselbank logisch bruikbare producten voortaan wel beschikbaar worden gesteld? Zo ja, informeert u de raad van de uitkomst van de bemiddeling?

Bron: Raadsgriffie

Datum van 30-03-2009 tot 29-09-2009