Inzet satellieten voor boeren nu in heel Nederland

31/03/2009 09:28

BasFood BV

Nieuw: Boeren kunnen CO2-inname planten meten

Eindhoven, 30 maart 2009 - Satellieten veroveren de agrarische sector in rap tempo. Na de introductie vorig jaar in een aantal Nederlandse akkerbouwgebieden, kunnen vanaf alle boeren in Nederland gebruik maken van de ruimtevaarttechnologie. Via www.mijnakker.nl kunnen akkerbouwers exact zien hoe hun gewassen er bij staan en of ze een tekort hebben aan water of kunstmest. De satellietbeelden bieden ook informatie over de hoeveel kilogram aardappelen, graan of bieten op de velden. Sinds vandaag kunnen boeren zelfs exact meten hoeveel CO2 hun akkers opnemen.

CO2-inname

Dat de ontwikkelingen van satelliettechniek razendsnel gaan blijkt uit het feit dat dit groeiseizoen ook de CO2-inname van de planten wordt gemeten. Zo is het elke week duidelijk hoeveel kilogram CO2 door de planten in Nederland wordt ingenomen, een bouwstof voor het gewas en een belangrijke graadmeter voor het milieu. Er wordt voornamelijk gekeken naar de uitstoot van CO2-gassen; de inname wordt gebaseerd op speculaties en aannames. De agrarische sector in Nederland loopt hiermee voorop.

High-tech boerderij

De boerderij wordt steeds meer een high-tech bedrijf. Tractoren worden uitgerust met GPS en de automatisering rukt op. Ruimtevaarttechnologie is in deze ontwikkeling een onmisbare schakel. Productie verbeteren begint bij goed waarnemen, meten is weten. Satellieten kunnen dat als de beste. Ze kijken gedetailleerd naar de gewassen op het veld en zien daar veel meer dan het menselijk oog. Op Mijnakker.nl krijgt de boer elke week maar liefst 10 parameters die alles vertellen over de groei, vochttoestand en mineralenhuishouding. De boer beslist op basis van wat hij op internet ziet of hij aan de slag moet op zijn pecelen. En zo ja, hoeveel hij op welke plaats moet bemesten of beregenen.

De sector ontwikkelt de toepassingen

Satellieten meten alleen. Teeladviseurs staan de boer bij om te bepalen wat er vervolgens moet gebeuren. Deze specialisten in de sector zijn inmiddels volop bezig deze vertaalslag in de praktijk te brengen. Zo kan de boer nog dit seizoen over digitale strooikaarten beschikken en kunnen digitale bodemkaarten worden gemaakt. Er is zelfs een beregeningsplanner in ontwikkeling. De bestaande kennis, kunde en ervaring van de sector wordt optimaal ingezet in deze vertaalslag naar de praktijk.

Uitbreiding

Vorig jaar is de techniek vooral ingezet in de akkerbouw, voor het verbouwen van aardappelen, tarwe en suikerbieten. Al snel bleek de interesse gewekt in andere sectoren zoals de groente- en bollenteelt. Voor de veehouderij sector is het al mogelijk te meten hoeveel kilogram maïs er groeit en wordt bovendien gekeken naar de voedingswaarde ervan.

Techniek uit Eindhoven

Achter deze geavanceerde technologie schuilt het Eindhovense bedrijf Basfood. Als enige ter wereld kunnen zij direct vanuit de satelliet meten hoe de akkers erbij staan. Met de website www.mijnakker.nl voorzien zij in een platform waar alle spelers in de agrarische sector een rol spelen. Zodat de boer zijn bedrijfsvoering kan optimaliseren en duurzaam ontwikkelt. Agro & Co Brabant heeft met haar kapitaalfonds deelgenomen in Basfood.

In 2008 is het satellietsysteem beschikbaar in Zeeland, Noord-Brabant en Flevoland. 1500 gebruikers met in totaal 11.000 hectare landbouwgrond zijn aangesloten op dit innovatieve systeem. Ervaring leert dat de boeren meer inzicht hebben gekregen in de bodem en het gewas. De eerste boeren hebben forse besparingen opgeleverd door minder te beregenen en minder bestrijdingsmiddelen te gebruiken. Exacte cijfers zijn door de korte loopduur nog niet bekend.

Basfood uit Eindhoven levert essentiële informatie aan de agrofood-sector op basis van satellietbeelden. De hoogwaardige technologie op basis van het SEBAL-model verwerkt de beelden tot onmisbare informatie voor moderne agrofood bedrijfsprocessen. Basfood biedt als enige in de wereld groeiparameters en opbrengstinformatie in absolute getallen zoals kilogram per hectare (kg/ha), beschikbaar tijdens het groeiseizoen

Agro & Co Brabant is de ontwikkelmaatschappij voor de agrofoodsector en de groene ruimte van Brabant. Agro & Co ondersteunt innovatieve ondernemers in de vroegste ontwikkelingsfasen van hun bedrijf. Zo nodig verstrekt Agro & Co via zijn kapitaalfonds risicodragend vermogen om ondernemers de laatste stap naar marktintroductie te kunnen laten zetten. Voor meer informatie kunt u terecht op www.agro-co-brabant.nl.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl