Waterschappen koploper duurzaam inkopen

31/03/2009 10:22

Unie Van Waterschappen

Waterschappen springen er positief uit als het gaat om duurzaam inkopen. In 2006 spraken de waterschappen af dat ze in 2010 voor minimaal 50% duurzaam in willen kopen. Dit percentage is nu al bijna gehaald. Ook ten opzichte van andere overheden doen waterschappen het goed. Dit blijkt uit de tweejaarlijkse monitor in opdracht van het Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer (VROM).

Bij de waterschappen is 46% van de inkopen duurzaam. Van alle decentrale overheden scoren de waterschappen het best. Ook ten opzichte van alle andere overheden presteren de waterschappen uitstekend: alleen de kerndepartementen doen het beter met 51%. Daarnaast is nog eens 25% van de inkopen van de waterschappen grotendeels duurzaam. Dit alles staat in de Monitor Duurzaam Inkopen 2008 die minister Cramer naar de Tweede Kamer stuurde.

Elk jaar kopen de gezamenlijke overheden voor meer dan 40 miljard euro aan goederen, werken en diensten. Er zijn duurzaamheidscriteria opgesteld voor deze inkopen. Hiermee geeft de overheid de markt voor duurzame producten een stevige impuls. De ontwikkeling van duurzaamheidscriteria vindt plaats in opdracht van het Ministerie van VROM door SenterNovum. Dit gebeurt samen met de decentrale overheden. De ontwikkeling van deze criteria is een zorgvuldig proces dat bijna is afgerond.

De waterschappen maken werk van duurzaam inkopen. Ze willen dit verder vorm geven in het klimaatakkoord dat Rijk en waterschappen nog gaan sluiten.






Noot voor de redactie:



Waterschap Regge en Dinkel