Gemeente Oisterwijk

Dorpsherberg historische balken
19-03-2009
Gemeente schenkt Dorpsherberg historische balken

Het college van Oisterwijk heeft twee middeleeuwse balken geschonken aan de Dorpsherberg. De balken worden verwerkt in de verbouwing van het restaurant aan de Dorpsstraat. Op deze manier blijft een stukje geschiedenis van Oisterwijk behouden voor de bevolking. De gemeente stelt wel als voorwaarde dat de balken in het zicht komen te hangen en dat de stadsgidsen van de Heemkundekring de balken kunnen bezichtigen tijdens hun stadswandelingen.

Rijke geschiedenis

Uit de gegevens van de Heemkundekring De Kleine Meijerij blijkt dat de historie van de balken teruggaat tot voor het jaar 1400. Ze zijn afkomstig uit een woning die stond op de hoek van de Gemullehoekenweg en De Lind. In de zestiende eeuw woonde hier een bierbrouwer. Na een brand tijdens de tachtigjarige oorlog (1568-1648) is het huis herbouwd in 1889. Toen werd het gebruikt door de textielverfproducenten familie Holleman als dienstwoning voor hun naastgelegen villa. Later werd dit pand overgenomen door sigarenfabrikant Hamers en omgedoopt tot villa De Huifkar. Tot de sloop in 1959 was hier dansschool Evers gevestigd.

Historische teksten

Op de balken zijn teksten vermeld die verwijzen naar de rijke historie. Zo valt op één van de balken te lezen: Dit huis werd verbrand in 1573. Herbouwd in 1601. Afgebroken en herbouwd in 1889 en deze balk, overlangs doorgezaagd ten derde male gebruikt op last van F.A. Holleman van hoven Oisterwijk A. Willems bouwkundige 5 juli.

Op de andere plank staat een Latijnse tekst die een tijd geleden door pastoor van Buijtenen is vertaald: Sinds woede, o wee, vijandige vuren sloeg in de huizen . . . richt het achtentwintigste jaar deze als een gunstig voorteken weer op. Vrij vertaald zouden we deze inscriptie moeten lezen als: Sinds de ramp is het nu achtentwintig jaar later. Het vijandige vuur kwam voort uit woede. De herbouw duidt op betere tijden.

Aan de andere kant van Oisterwijk is ook een soortgelijke balk bewaard gebleven uit deze tijd. Deze zat in de middeleeuwse kerk en krijgt binnenkort een ereplaats in de hal van de Petruskerk.

De Lind 44 | Postbus 10101 | 5060 GA OISTERWIJK Tel: 013 52 913 11 | Fax: 013 52 856 60 | Email: gemeente@oisterwijk.nl PrivacyProclaimer Colofon