Gemeente Beek


Wethouder onthult duurzame LED-verlichting in nieuwbouwplan De Sjroap

Beek, 31 maart 2009

Gisterenavond om 20.00 uur heeft wethouder Jan Bijen van de gemeente Beek de openbare verlichting in het nieuwbouwplan De Sjroap in Beek officieel in gebruik genomen. De Sjroap is het eerste project in Limburg waar LED-verlichting op grote schaal wordt toegepast. Diverse gemeenten hebben het afgelopen jaar enkele proefmasten geplaatst; in het bouwplan in Beek worden in totaal 25 masten geplaatst. Het is daarmee het eerste echte lichtplan met LEDs.

De LED-techniek is volop in ontwikkeling. De verwachting is dat LEDs binnen enkele jaren standaard worden toegepast in de openbare verlichting. Het energieverbruik van LED-verlichting, dat de komende jaren overigens nog flink zal verbeteren, komt nu nog overeen met gangbare lampen voor openbare verlichting. De winst zit hem in de levensduur. LEDs gaan vier keer langer mee dan de conventionele lampen.

Duurzame LED-verlichting in nieuwbouwplan De Sjroap

Het is belangrijk dat we investeren in innovatieve verlichting aldus Bijen. Hiermee stimuleren we bedrijven om voortvarend te blijven ontwikkelen. Bovendien willen we als Beek koploper zijn als het gaat om milieumaatregelen. Op 26 maart jl. heeft de gemeenteraad van Beek een ambitieus klimaatbeleidsplan vastgesteld. Met het verlichtingsplan in De Sjroap wordt meteen concreet invulling gegeven aan dit beleid. Overigens wordt er al gewerkt aan het volgende duurzame verplichtingsplan. Ook langs het later dit jaar te realiseren fietspad langs de Putbroekerweg zal LED-techniek worden toegepast.

Duurzame LED-verlichting in nieuwbouwplan De Sjroap