VVD


31-3-2009

Nederlandse patiënten met speciale hartaandoening kunnen de grens over


- Richtlijn grensoverschrijdende gezondheidszorg toch aangenomen -

Vandaag stemde de Commissie Milieu en Volksgezondheid tijdens een vergadering in Brussel voor de regeling van grensoverschrijdende gezondheidszorg in Europa. Ook werd een voorstel van VVD´er Jules Maaten voor een ombudsman voor patiënten aangenomen. Deze moet erop toezien dat klachten snel worden behandeld. Een poging van de SP en de Groenen om de wetgeving te blokkeren faalde.

De ontwerprichtlijn regelt het recht op grensoverschrijdende zorg. Welgestelden kunnen nu al zorg in het buitenland vinden, maar volgens Maaten heeft iedereen hier recht op: "Inkomen mag geen rol spelen. Mensen op een wachtlijst kunnen straks een behandeling in het buitenland krijgen, met name wanneer het een zeldzame aandoening betreft. Dit voorstel kan levens redden, want straks bepaalt niet de verzekeraar, maar de patiënt waar de behandeling plaatsvindt. Patiënten kunnen zich straks zonder zorgen over geld of kwaliteit in het buitenland laten opereren."

Maaten is geschrokken van het verzet van SP - woordvoerder Kartika Liotard die tevergeefs probeerde de richtlijn te verwerpen. Maaten: "Dat is het spelen van politieke spelletjes over de rug van patiënten. Hoe legt zij patiënten, die al jaren op een lastige hartoperatie wachten, uit dat zij die niet mogen krijgen omdat de Europese Commissie een verkeerd verdragsartikel zou hebben gebruikt? Een stem voor de SP kan de gezondheid ernstig schaden."

De richtlijn werd met 31 stemmen voor en 3 stemmen tegen aangenomen. Het voltallige Europese Parlement zal op 23 april 2009 over de ontwerp-richtlijn stemmen.