Gemeente Lingewaard


Buurtbemiddeling Lingewaard en Overbetuwe draait al zeven maanden. In die tijd hebben de 15 buurtbemiddelaars al bijna 50 zaken in behandeling genomen. Het gaat om kwesties die bewoners zelf hebben aangemeld, maar ook zaken die naar buurtbemiddeling verwezen zijn door bijvoorbeeld de politie of de woningcorporatie. In meer dan 62% van de gevallen lukt het om tot een oplossing tussen beide buren te komen. Betere betrekkingen tussen buurtgenoten vergroten de leefbaarheid en daar wil buurtbemiddeling graag aan bijdragen.

Geluidsoverlast is in de helft van de gevallen reden voor de melding richting buurtbemiddeling. Maar ook parkeerproblemen, erfafscheidingen, huisdieren en roddels/pesterijen komen regelmatig voor. Nu het weer beter wordt, kan de overlast toenemen. Als u er samen niet uitkomt, dan kan buurtbemiddeling u helpen de druk van de ketel te halen.

Onderzoek
Uit een onderzoek door het tijdschrijft GezondNU in maart 2009 blijkt dat 54,3% van de mensen nooit last heeft de van de buren. Een hele grote groep ervaart dus wel overlast. Sommige mensen hebben er volgens het onderzoek zo veel last van dat ze er gestrest van raken (5%) of er slecht van slapen (3,9%). Dat zijn cijfers die zorgen baren. Buurtbemiddeling wil u graag van dienst zijn om met uw buren in gesprek te raken.

Buurtbemiddeling is een gratis voorziening waar buren en buurtgenoten hun conflicten met elkaar oplossen onder leiding van buurtbemiddelaars. Deze vrijwillige buurtbemiddelaars zijn allemaal getraind. De bemiddeling houdt in dat getrainde onafhankelijke vrijwilligers naar het verhaal van beide partijen luisteren en het bemiddelingsproces leiden. Ze geven geen oordeel en zijn neutraal. Want het is de bedoeling dat de ruziënde partijen zelf hun conflict oplossen.

Aanmelding
Op de website www.buurtbemiddelinglingewaard.nl en www.buurtbemiddelingoverbetuwe.nl staat meer informatie over het project. Heeft u nog vragen of wilt u buurtbemiddeling inschakelen, dan kunt u contact opnemen met de coördinator buurtbemiddeling Gabrielle Langhout, telefoon: 024-3232751. U kunt van maandag t/m vrijdag tussen 9.00-17.00 uur bellen of een email sturen naar: buurtbemiddeling@nim.nl. U ontvangt altijd zo spoedig mogelijk een bericht terug.