Nederlandse Zorgautoriteit


BIJLAGE 2 bij NZa-zienswijze voorgenomen fusie zeeuwse ziekenhuizen maart 2009 (5,71 MB)
Openbare NZa-zienswijze voorgenomen fusie zeeuwse ziekenhuizen maart 2009 (0,46 MB)

Zienswijze NZa over fusie Zeeuwse ziekenhuizen

Publicatiedatum: 31-03-2009

NZa: strenge voorwaarden verbinden aan fusie

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) maakt vandaag haar advies over de aangevraagde fusie tussen de Zeeuwse ziekenhuizen openbaar. De NZa heeft de zienswijze in december naar de NMa gestuurd met het advies de fusie alleen onder strenge voorwaarden goed te keuren. Door de fusie ontstaat een monopolie voor de basisziekenhuiszorg in Midden-Zeeland, waardoor consumenten in de regio geen alternatief hebben voor die ziekenhuiszorg. Dit kan negatieve gevolgen hebben voor de betaalbaarheid, kwaliteit en toegankelijkheid van de zorg. Omdat de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) aangeeft dat de fusie in het belang van de kwaliteit van zorg doorgang moet vinden heeft de NZa positief geadviseerd, mits er strikte voorwaarden worden gesteld.

Ter compensatie van de nadelen van de fusie heeft de NZa de NMa geadviseerd een aantal voorwaarden te verbinden aan de fusie. Deze voorwaarden hebben betrekking op de structuur en het gedrag van het gefuseerde ziekenhuis en op de geboden kwaliteit. De NMa heeft het merendeel van deze aanbevelingen overgenomen. Zo is in lijn met het advies van de NZa een prijsplafond vastgesteld voor de medische specialistische zorg in het vrije segment, gebaseerd op een landelijk gemiddeld prijsniveau. Dit moet de stijging van de prijzen in het b-segment door de aanwezigheid van een monopolist voorkomen.

Een tweede voorwaarde die de NZa heeft geadviseerd is dat het ziekenhuis toetreding van mogelijke nieuwe aanbieders van medisch-specialistische zorg in de regio moet faciliteren. Dit kan door medisch specialisten toe te staan ook bij andere zorgaanbieders te werken. Het leidt ertoe dat het voor medisch specialisten aantrekkelijker wordt om er te werken en voor toetreders makkelijker om medisch specialisten binnen, maar ook buiten de regio aan te trekken. De aantrekkelijkheid van de huidige werkomgeving is volgens de IGZ een van de knelpunten. Deze voorwaarde kan toetreding in Midden-Zeeland vergemakkelijken. Indien er daadwerkelijk toegetreden wordt, bevordert dit de concurrentie op deelmarkten.

De NZa neemt het advies van de IGZ over kwaliteit ter harte, maar is van mening dat het geen vanzelfsprekendheid is dat de fusie tot kwaliteitsverbetering leidt. Om die reden heeft de NZa geadviseerd voorwaarden te verbinden aan de borging van de minimumkwaliteit van zorg. Het betreft onder meer de realisatie van een zwaarder niveau van de intensive care, oftewel level 2. De NMa heeft dit in het fusiebesluit opgenomen.

Met bovengenoemde voorwaarden worden de nadelen van de fusie gecompenseerd. De NZa zal de ontwikkelingen in Zeeland met de NMa en de IGZ monitoren. Indien nodig zal zij in aanvulling op bovenstaande voorwaarden met haar instrumentarium op het gebied van Aanmerkelijke Marktmacht optreden, als dat in het belang van de consument noodzakelijk blijkt.

De zienswijze is geschreven op verzoek van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa). Vandaag maakt de NMa het besluit tot goedkeuring openbaar. De NZa heeft bij fusies in de gezondheidszorg een adviserende rol. De NMa bepaalt of de fusie doorgang krijgt. Zij heeft de IGZ en de NZa om advies (een zienswijze) gevraagd. De zienswijze van de NZa is op 22 december 2008 naar de NMa gegaan. De IGZ heeft de NZa als input daarvoor geadviseerd over kwaliteit. De NZa neemt het advies van de IGZ ten aanzien van de kwaliteit over en heeft gekeken naar de betaalbaarheid en toegankelijkheid van de zorg voor de consument.

Links:

* Openbare zienswijze NZa (maart 2009)

* Advies IGZ (bijlage 2)

* NMa-besluit (besluit in zaak 6424)

OneStat.com Web Analytics