TenneT


Succesvolle samenwerking TenneT en RWE resulteert in nieuwe hoogspanningsverbinding

31-03-2009

* Vergroting van de grensoverschrijdende transportcapaciteit voor de Europese elektriciteitsmarkt.

* RWE Transportnetz Strom en TenneT TSO B.V. ronden vooronderzoek voor nieuwe verbinding tussen Doetinchem en Wesel af.

In Duitsland start RWE Transportnetz Strom GmbH met de regionale overheid de procedurefase voor de aanleg van een nieuwe verbinding tussen Doetinchem en Wesel. De Duitse "Antragsconferenz" van 1 april is daarmee het startschot voor de nieuwe hoogspanningsverbinding tussen Nederland en Duitsland.

Aan Duitse zijde is de Bezirksregierung Münster, samen met de Bezirksregierung Düsseldorf verantwoordelijk voor de vaststelling van het tracé. Eerste stap richting de vaststelling van het tracé aan Duitse zijde is de "Antragskonferenz" die vandaag plaatsvindt in het Duitse Rees. Hier wordt een schets van het Duitse tracé gepresenteerd, evenals een grensoverschrijdende studie naar de milieueffecten van de nieuwe verbinding. In Nederland is de Minister van Economische Zaken, samen met de Minister van VROM, verantwoordelijk voor de vaststelling van het tracé. Aan Nederlandse zijde start de procedure hiertoe medio mei.

De geplande 380.000 Volt hoogspanningsverbinding van Doetinchem naar het Duitse Wesel zal de transportcapaciteit tussen het hoogspanningsnet van RWE en dat van TenneT verhogen met zo'n 25 tot 50 procent. Dit draagt wezenlijk bij aan een sterkere eenwording van de regionale markten en vergroot tegelijkertijd de leveringszekerheid in beide landen. Beide netbeheerders investeren zo'n 70 miljoen Euro in de 60 Kilometer lange verbinding. Na het volgen van de benodigde procedures wordt de verbinding op zijn vroegst in 2013 in gebruik genomen.

"Door de nieuwe verbinding creëren wij extra capaciteit die het samengaan van de internationale stroommarkt bevordert", legt Dr. Klaus Kleinekorte, CEO van RWE Transportnetz Strom uit. Op dit moment bedraagt interconnectiecapaciteit tussen beide landen ongeveer 3.800 Megawatt (MW). De nieuwe verbinding verhoogt deze capaciteit met zo'n
1.000 tot 2.000 MW. "Deze nieuwe interconnectie is wederom een stap naar een geïntegreerde Noordwest Europese elektriciteitsmarkt. Verbindingen als deze, de NorNed-, BritNed kabel en marktkoppeling, met de ons omringende landen resulteren in één markt met gelijke prijsniveaus." zegt Mel Kroon, CEO van TenneT TSO.

Bij projecten als de aanleg van een nieuwe hoogspanningsverbinding is samenwerking met de lokale en regionale overheden zeer belangrijk. Ook zijn een doelmatige inzet van het budget en samenwerking in het proceduretraject belangrijke bouwstenen voor het slagen van het project. "De procedurefase voor een nieuwe verbinding duurt tegenwoordig vijf tot zeven jaar. Wij proberen de Duitse overheid zo te ondersteunen dat deze termijn verkort kan worden. Daarom zullen wij de bevoegde overheden vroegtijdig betrekken bij de procedures", betoogt Dr. Kleinekorte. In Nederland valt de nieuwe verbinding onder de Rijkscoördinatieregeling. Deze regeling is bedoeld om bij projecten van nationaal belang op een efficiënte en snelle manier besluiten te nemen zonder dat dit de rechtsbescherming aantast. Deprocedurefase start in Nederland medio mei. Dan wordt de startnotitie voor de milieu effect rapportage gepresenteerd, waarin onder andere een aantal mogelijke tracés voor de verbinding aan Nederlandse zijde staan weergegeven.

De verbinding van Doetinchem naar het hoogspanningsstation Niederrhein in het Duitse Wesel is het resultaat van een gezamenlijke haalbaarheidsstudie van beide netbeheerders. De verbinding is vanuit milieu, technisch- en economisch oogpunt de beste keus. Bij het zoeken naar het tracé voor de nieuwe verbinding wordt nadrukkelijk rekening gehouden met de belangen van omwonenden en wordt de verbinding zo goed mogelijk in het landschap ingepast.

In de haalbaarheidsstudie zijn resultaten ingevlochten van de Duitse Dena-Studie, die het toenemende gebruik van windenergie tot 2015 onderzoekt, alsmede de geplande energiecentrales aan de Rhein-Ruhr-Schiene tot 2012 en wezenlijke onderdelen van het Capaciteitsplan Plan 2008-2014 van TenneT.