Gemeente Beuningen


´Kwaliteit´ sleutelwoord tijdens bezoek CdK
Het woord ´Kwaliteit´ viel geregeld tijdens het werkbezoek van CdK Cornielje afgelopen 26 maart. Kwaliteit van de leefomgeving en kwaliteit van leven! De Commissarissen sprak onder meer met het college van Burgemeester en Wethouders en de Beuningse gemeenteraad. Ook bracht hij een informeel bezoek aan de Winssensse kunstenaar Huub Kortekaas en echtgenote Adelheid en sprak hij met leden van de Klankbordgroep Winssen over de structuurvisie voor Winssen.

CdK Cornielje en burgemeester Zijlmans Vervoer per oude, opgeknapte brandweerauto

Voorbeeldaanpak
Met het college werd onder andere gesproken over de bestuurskrachtmeting , de strategische visie (zie elders op deze site onder Projecten > Overige projecten > Strategische visie), veiligheid en de samenwerking binnen de regio. Daarna werd Cornielje met de oude, pas opgeknapte brandweer-Ford via de Beuningse Plas en langs de velden van de Beuningse Boys naar De Paulus in Winssen gebracht. Daar volgde een levendig gesprek met een aantal leden van de klankbordgroep Winssen, met name over het wordingsproces van de structuurvisie voor Winssen. De werkwijze van de klankbordgroep, waarbij inwoners zelf een plan bedenken en deze ter goedkeuring aan het bestuur aanbieden met verzoek om te faciliteren, noemde Cornielje een voorbeeldaanpak.

In gesprek met leden van de klankbordgroep Winssen Bij Huub en Adelheid Kortekaas

Nieuwe landgoederen
Tijdens de buitengewone zitting kwamen twee onderwerpen aan bod die voor Beuningen de komende jaren van groot belang zijn: de ontwikkeling van het buitengebied en de bereikbaarheid van de gemeente. Met name de visie op de nieuwe landgoederen oogstte veel waardering van de CdK. De provincie ondersteunt en subsidieert dit omvangrijke en innovatieve project. De manier waarop waterberging hierbij wordt ingezet, noemde hij een voorbeeld voor andere gemeenten.

Buitengewone zitting

Infrastructuur
Bij de verkeersproblematiek plaatste Cornielje een kanttekening bij de wens om een extra ontsluiting nabij Winssen op de Maas- en Waalweg te willen. In zijn ogen trekt dat veel sluipverkeer aan. Ook wees hij de Raad op het feit dat infrastructuur veelal een zaak is van de Stadsregio. "En dat bent uzelf", want het is verlengd, lokaal bestuur.

Verder schetste hij een paar keer de donkere wolken die op de provincie dreigen af te komen als het advies van de Raad voor de Financiële Verhoudingen wordt overgenomen. Dan zou Gelderland namelijk 97 van de 130 miljoen aan Rijksbudget mislopen, waardoor veel infrastructurele projecten niet meer door de provincie kunnen worden ondersteund. In dat verband gaf Cornielje aan Beuningen graag bij zijn charmeoffensief tegen deze plannen te betrekken.