Gemeente Overbetuwe


Project âjongeren, alcohol en drugsâ in volle gang
---

logo Jongeren, Alcohol + Drugs

De jeugd gebruikt steeds jonger, steeds vaker en steeds meer alcohol en drugs. De gemeente maakt zich daarover ernstige zorgen. Waarom? Omdat jongeren hierdoor grote risicoâs lopen: alcohol- en drugsgebruik op jonge leeftijd betekent kans op blijvende hersenschade, slechtere schoolprestaties en verslaving. Veel drinken leidt bovendien vaker tot ongelukken in het verkeer, vernielingen en agressie op straat en onveilig vrijen. Samen met de gemeenten Duiven, Lingewaard, Rijnwaarden, Westervoort en Zevenaar hebben we daarom een gezamenlijk een plan van aanpak opgesteld met als doel alcoholâ en drugsmatiging onder jongeren. De komende jaren vragen de gemeenten op allerlei manieren aandacht voor de problemen rondom het gebruik van alcohol en drugs onder jongeren. Bijvoorbeeld door voorlichting te geven aan ouders en jongeren, maar ook door afspraken te maken met sportverenigingen, supermarkten en horeca.

Horecabijeenkomst

Vorig jaar organiseerde de gemeente een startbijeenkomst om het project breed bekend te maken onder alle partijen die op de een of andere manier te maken hebben met jongeren die alcohol en/of drugs gebruiken. Voor deze bijeenkomst nodigde de gemeente daarom vertegenwoordigers uit van ondermeer jongerenwerk, supermarkten, sportverenigingen, horecaondernemers, jongerenwerkers, en de gemeenteraad. Na deze startbijeenkomst werden de verschillende partijen apart uitgenodigd om met de gemeente mee te denken over middelen om het alcohol- en drugsgebruik onder jongeren terug te dringen. Zo heeft er al een bijeenkomst met de sportverenigingen plaatsgevonden. Met hen wordt momenteel gewerkt aan een convenant.

Op 25 maart was er een bijeenkomst voor horecaondernemers en slijters. Tijdens deze bijeenkomst bespraken de burgemeester, enkele ambtenaren en een aantal horecaondernemers manieren om het drugs- en alcoholgebruik bij jongeren in de gemeente aan te pakken. Ook de politie en Horeca Nederland waren tijdens deze bijeenkomst vertegenwoordigd.

De bijeenkomst werd door alle partijen als zeer nuttig ervaren. Er werden onder andere ervaringen met alcoholgebruik onder jongeren uitgewisseld. Aan het eind van de bijeenkomst is een werkgroepje samengesteld, dat een convenant op gaat stellen. Hierin worden afspraken tussen politie, gemeente en horecaondernemers vastgelegd, waarmee geprobeerd wordt het alcoholgebruik onder jongeren terug te dringen.