Gemeente Helmond


Eerste aanmelding BVL middelbare school

Het Dr. Knippenberg College, locatie Nachtegaallaan, is de eerste middelbare school in Helmond die zich heeft aangemeld voor het BVL.

De school gaat nu met ondersteuning van de gemeente Helmond, het SRE en de provincie Noord-Brabant inspanningen leveren om voldoende punten te scoren voor zaken die de verkeersveiligheid van de school en haar leerlingen bevorderen. Bij voldoende score ontvangt de school het Label.

In januari van dit jaar zijn alle middelbare scholen in Helmond en het ROC Ter Aa aangeschreven om zich aan te melden voor BVL. Het Dr. Knippenberg College heeft zich daarop als eerste aangemeld. Binnenkort worden de andere Helmondse scholen in het voortgezet onderwijs actief benaderd om ook deel te nemen. Op die manier moet de verkeerseducatie uitgebreid worden naar de volledige doelgroep van BVL: jongeren van 4 tot 18 jaar. Op dit moment staan al 22 Helmondse basisscholen ingeschreven bij het BVL, waarvan zestien met het Label.

Brabants Verkeersveiligheids Label

Het BVL is een project van de provincie Noord-Brabant, dat scholen en gemeenten de helpende hand biedt om structureel en meer op de praktijk gerichte verkeerseducatie te geven. De essentie van het BVL is dat scholen punten scoren voor zaken die de verkeersveiligheid van de school en haar leerlingen bevorderen, zoals communicatie over BVL, verkeerslessen en een verkeersveilige schoolomgeving.

Gedegen ondersteuning

De scholen staan er bij het BVL-project niet alleen voor. Het BVL-team, andere BVL-scholen, gemeente, politie, VVN en vele andere organisaties zorgen voor gedegen ondersteuning. Bij deelname aan het BVL krijgen de scholen (financiële) ondersteuning van de gemeente, het SRE en de provincie Noord-Brabant. Dat gebeurt in de vorm van subsidies voor de aanschaf van lesmateriaal, tegemoetkoming in organisatiekosten, kant-en-klare lesproducten en een ondersteuningsnetwerk.

De cijfers zeggen genoeg

Dagelijks zijn duizenden scholieren in het basis- en voortgezet onderwijs op weg van en naar school, meestal per fiets, brommer of met het openbaar vervoer. Helaas gaat dat niet altijd zonder gevaar. In de periode 2003-2007 waren er in Helmond 512 jongeren tussen 12 en 18 jaar betrokken bij een verkeersongeval. Hierbij vielen 145 (letsel)slachtoffers te betreuren, waarvan vier met een dodelijke afloop. Riskant verkeersgedrag in combinatie met een gebrek aan kennis en ervaring is de belangrijkste oorzaak van deze ongevallen. De verkeerseducatie binnen het BVL-project moet ertoe bijdragen dat het aantal ongevallen en (letsel)slachtoffers in de toekomst terugloopt.

Informatie

Meer informatie over het BVL-project is te vinden op de website van het Brabants Verkeersveiligheids Label onder het kopje voortgezet onderwijs.