PvdA Europees parlement


Europese afstemming van sociale zekerheid eenvoudiger

31 maart 2009

Er komt een aanzienlijke vereenvoudiging van de regels voor de sociale zekerheid binnen de EU. Het Europees Parlement heeft met de Europese ministers hierover overeenstemming bereikt. Morgen stemt de commissie sociale zaken en werkgelegenheid van het EP over het bereikte compromis.

PvdA-europarlementariër Jan Cremers was één van de onderhandelaars en is tevreden met het bereikte resultaat:

De EU lidstaten zullen hun sociale zekerheidsstelsels beter op elkaar laten aansluiten. Een Europese digitale registratie zal daarbij helpen. Het is belangrijk dat er een snelle aansluiting is tussen de nationale uitvoeringsinstanties, zodat geen gaten vallen in de uitkering of andere voorziening. De vereenvoudiging zal in de eerste plaats leiden tot een snellere dienstverlening aan de Europese burger."

De Europese sociaaldemocraten wilden toch vooral meer helderheid scheppen voor de rechthebbende. "Daarom heb ik er voor geijverd het recht op informatie van de rechthebbende duidelijk op te nemen in de nieuwe verordening", zegt Cremers.

Momenteel is het voor mensen die voor kortere of langere tijd uitgezonden worden door hun werkgever naar een ander Europees land, vaak erg ingewikkeld om de verschillende regelingen op het gebied van bijvoorbeeld pensioenen en ziektekosten op elkaar te laten aansluiten. In de nieuwe wettekst is nu opgenomen dat, indien een werkgever een van zijn mensen in het buitenland aan het werk zet, hij dit niet alleen moet melden bij de uitvoeringsinstantie van de sociale zekerheid in het thuisland, maar ook in het land waar het werk zal plaatsvinden én aan de betrokkene zelf. Cremers hierover:

In het verleden vond regelmatig gesjoemel plaats met het verstrekken van detacheringformulieren, waardoor mensen onverzekerd in andere landen aan de slag gingen. Als de lidstaten de gemaakte afspraken serieus nemen zal dit moeten leiden tot meer samenwerking en afstemming. Dit in het belang van de lidstaten, de betrokken ondernemingen en vooral van de betrokkene zelf.

Sociale zekerheid is een terrein dat exclusief tot de bevoegdheid van de lidstaten behoort. Om toch een goede afstemming van systemen te bereiken, in het kader van het vrij verkeer van werknemers, waren er al eerder coördinatieafspraken. Die werden in de loop der jaren voortdurend bijgesteld. Het nu bereikte akkoord over een nieuwe verordening vervangt deze afspraken.