FNV


31-3-2009

FNV Lokaal: bliksemenquête gemeentelijk sociaal beleid

Vrijwilligers van FNV Lokaal hebben afgelopen zaterdag in het hele land aan buurtbewoners gevraagd welke sociale problemen de gemeente op moet lossen. Mensen reageerden enthousiast op de actie.

Er zijn enquêtes afgenomen in tientallen steden in het land. In sommige steden is in meerdere buurten geënquêteerd. De resultaten van de enquête worden eind april bekendgemaakt. De actie vormt de aftrap van de campagne van FNV Lokaal voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2010. Dat lijkt ver weg, maar veel partijen zijn nu al bezig om hun verkiezingsprogramma te schrijven.

Leo Hartveld FNV-federatiebestuurder Leo Hartveld ging op pad met de leden van FNV Lokaal Rotterdam. "Complimenten voor de vele vrijwilligers die ondanks het barre weer de hele dag de straat op zijn gegaan om mensen te enquêteren", aldus Hartveld. "Ik ben ervan overtuigd dat de politieke partijen hier hun voordeel mee zullen doen en dat ze ervoor zullen zorgen dat de sociale thema's die de respondenten belangrijk vinden een prominente plaats krijgen in de verkiezingsprogramma's."

{fnvlokaal_bliksemenquete_28mrt09_hartveld_rdam_tcm7-23001.jpg}

Mening van gewone mensen De enquête is vooral gebruikt om de mening van gewone mensen te horen: werknemers, ondernemers, uitkeringsgerechtigden, huisvrouwen en scholieren. Zij reageerden enthousiast op de actie. "Goed werk", aldus een respondent. "Nu maar hopen dat er landelijk veel mensen deze enquête invullen, zodat alle gemeenten in Nederland en alle politieke partijen eens luisteren naar de mening van de bewoners in Nederland. Vooral tijdens deze recessie die Nederland teistert."

Activiteiten voor gemeenteraadsverkiezingen De FNV zal het komende jaar diverse activiteiten organiseren om sociale thema's op de agenda te plaatsen voor de gemeenteraadsverkiezingen. Eind dit jaar wordt bijvoorbeeld weer een grootschalig vergelijkend onderzoek naar het sociaal beleid van gemeenten uitgevoerd. De kiezers weten dan hoe sociaal hun eigen gemeentebestuur is.

{fnvlokaal_bliksemenquete_28maart09_tcm7-23002.jpg}

Meer informatie FNV Lokaal