Gemeente Ede

Nummer 054 / Ede, 31 maart 2009

Voortdurende overlast en aantasting woon- en leefklimaat Burgemeester sluit drankkeet

Een drankkeet aan de Westenengseweg in Harskamp is dinsdag 31 maart 2009 gesloten. Dat is gebeurd op last van burgemeester Cees van der Knaap. De sluiting is het gevolg van strafbare feiten en voortdurende overlast, veroorzaakt door de samenkomsten en alcoholgebruik in de keet. De sluiting is gebaseerd op artikel 174a van de Gemeentewet en geldt voor de periode van een jaar.

De keet zorgt al lange tijd voor overlast. Dat blijkt uit klachten van omwonenden en uit gebeurtenissen in juni, september, november en december 2008. Toen was sprake van verstoringen van de openbare orde door geluidsoverlast en strafbare feiten door het aantreffen van verboden alarmpistolen met munitie in de keet. Vrijdag 27 maart 2009 was opnieuw sprake van verstoring van de openbare rond de keet door een grote vechtpartij, waarbij tachtig jongeren betrokken waren, onder meer bezoekers van de keet in Harskamp.

Overleg
De afgelopen tijd heeft Van der Knaap twee keer overleg gevoerd met de eigenaar van de keet met als inzet een einde te maken aan de overlast en strafbare feiten. Dit zonder succes. Na de vechtpartij van 27 maart heeft de burgemeester - in overleg met politie - vastgesteld dat de openbare orde voortdurend in het geding is en blijft. Dit zorgt voor aantasting van veiligheid en gezondheid van omwonenden en passanten. De vrees voor herhaling is groot. Het woon- en leefklimaat wordt aangetast. Tegen de keet in Harskamp liep al een handhavingtraject door de gemeente op basis van het bestemmingsplan. Een verzoek tot handhaving werd gedaan door de advocaat van een omwonende.

Levertijden
De gemeente Ede scoort wel beduidend hoger dan andere gemeenten op het onderdeel levertijden. Producten als rijbewijs, paspoort, lichte bouwvergunning en bijzondere bijstand levert Ede sneller dan andere gemeenten. Het gemiddelde percentage op dit onderdeel scoorde Ede 82,4 % tegenover 59,1 % van gemeenten van vergelijkbare omvang.

Artikel 174a
De burgemeester kan besluiten een woning, een niet voor het publiek toegankelijk lokaal of een bij die woning of dat lokaal behorend erf te sluiten, indien door gedragingen in de woning of het lokaal of op het erf de openbare orde rond de woning, het lokaal of het erf wordt verstoord. De burgemeester bepaalt in het besluit de duur van de sluiting.

Ketenbeleid
De gemeente Ede ontwikkelt momenteel ketenbeleid. De burgemeester kiest ervoor om:

* commerciële keten, of keten met openbare ordeproblemen direct te sluiten;

* buurtketen welke in strijd handelen met veiligheidseisen, het bestemmingsplan, het bouwbesluit en/of Drank- en horecawet af te bouwen en in geval van (brand-)gevaarlijke situaties direct op te treden;

* de bestemmingsplannen aan te scherpen.

Per keet komt een stappenplan in overleg met alle partners welke een handhavingstaak hebben, onder regie van de gemeente. Hierin wordt aangegeven of en welke regels de desbetreffende keet overtreedt. Indien er geen wet- en regelgeving wordt overtreden, is er geen grond tot handhaving. Wordt wel wet- en regelgeving overtreden, dan zal een handhavingarrangement tussen de partners worden afgesloten.

De raadscommissie Algemene Zaken en Middelen vergadert maandag 6 april over het gemeentelijke ketenbeleid.

---