Vereniging Bedrijfstakpensioenfondsen

Persberichten

Bedrijfstakpensioenfondsen: herstel in 5 jaar haalbaar zonder korting op pensioenen

De Nederlandse bedrijfstakpensioenfondsen verwachten binnen maximaal 5 jaar hun dekkingsgraad weer op de minimaal vereiste 105 procent te kunnen brengen.

Tot dat dekkingspercentage is bereikt zullen de pensioenuitkeringen en de pensioenopbouw veelal op het huidige niveau worden bevroren. Bijna de helft van de fondsen verhoogt de komende jaren bovendien de premies om het herstel te bespoedigen. In de herstelplannen is geen sprake van kortingen op pensioenuitkeringen en opgebouwde pensioenrechten, het zogenoemde afstempelen. De fondsen verwachten ook zonder zo' n ingrijpende maatregel tot herstel te kunnen komen. Dit algemene beeld schetst de Vereniging van Bedrijfstakpensioenfondsen op basis van een eerste inventarisatie van de maatregelen die de fondsen hebben opgenomen in hun herstelplannen die op 1 april bij toezichthouder De Nederlandsche Bank binnen moeten zijn.

Veruit de meeste fondsen hebben een plan geschreven dat uitgaat van een hersteltermijn van 5 jaar. Zeker nu de minister van SZW vorige week de voorwaarden waaraan het 5 jaarsplan moet voldoen heeft aangepast, is dit de meest gekozen variant. Maar er zijn ook fondsen die alleen een lange termijn herstelplan voor 15 jaar hebben geschreven omdat hun dekkingsgraad per 31 december 2008, de peildatum, nog boven 105 procent lag.

Geen indexatie

Het laten meestijgen van de pensioenuitkeringen en opgebouwde pensioenrechten met de inflatie is niet toegestaan zolang een fonds in onderdekking is. Dat is ook in de herstelplannen opgenomen. Wel wordt in veel plannen aangegeven dat, zodra weer een dekkingspercentage van 105 procent is bereikt, het verdere herstel al vanaf dat moment in de vorm van gedeeltelijke indexatie ook aan de deelnemers en gepensioneerden ten goede komt.

Premieverhogingen kunnen helpen om sneller te herstellen. Met dit instrument gaan de fondsen verschillend om. Ruim de helft neemt geen premiemaatregelen. Andere fondsen doen dat wel en gaan over tot in ieder geval een tijdelijke opslag op de premie, variërend van 1 tot 3 procentpunt.

Korten op pensioenen en pensioenopbouw is in de herstelplannen niet