Gemeente Enschede

Prijswinnaars architectuurprijsvraag 't Vaneker bekend

't Vaneker is erg in trek bij architecten uit binnen- en buitenland

Gemeente Enschede en de Rabobank Enschede-Haaksbergen hebben op 11 oktober 2008 een architectuurprijsvraag uitgeschreven voor het nieuwe plan 't Vaneker. Een deskundig jury onder leiding van burgemeester Den Oudsten heeft uit de 166 inzendingen 22 ontwerpen genomineerd. 'Een fantastische klus, met zeer uiteenlopende ontwerpen van zeer hoge kwaliteit. De jury is blij verrast door het hoge aantal inzendingen en de grote diversiteit'. Uit de genomineerden zijn op 31 maart aanstaande de vijf prijswinnaars bekend gemaakt op www.vaneker.nl

Opdracht
Aan de architecten is gevraagd een woning binnen een zogenaamd Twents Cluster te ontwerpen en aan te geven hoe binnen zo'n cluster tot optimale samenhang kan worden gekomen. Een Twents Cluster bestaat uit 3 tot 5 kavels van tussen de 1000 en 1500 vierkante meter die rondom een centraal gelegen binnenerf met een eigen oprijlaan worden gesitueerd. Daarbij is de vraag ook hoe op het niveau van de hoeve een zo hoog mogelijke architectonische en landschappelijke kwaliteit kan worden bereikt. Er is daarom niet alleen gevraagd om een ontwerp, maar ook om een visie op het proces van samenwerking tussen de vier opdrachtgevers en hun architecten.

Winnaars
Van de 22 genomineerden voor de architectuurprijsvraag zijn onderstaande ontwerpen in de prijzen gevallen:

- Boerenloft, Stereo Architects;

- Boomerang, Florentijn Vleugels Architect;
- Meander +, Oliver Ebben Architect;

- Vanekererven 90110, Amber Architectures;
- www.dating-vaneker.nl, Rijnboutt van der Vossen Rijnboutt BV; Het juryrapport is op 31 maart gepubliceerd op www.vaneker.nl en vindt u ook als bijlage onderaan dit bericht. Het prijzengeld voor deze winnaars bedraagt EUR 2.500. Tijdens een symposium op 26 mei aanstaande wordt de eerste prijs bekend gemaakt. De uiteindelijke winnaar krijgt dan nogmaals een bedrag van EUR 2.500 uitgereikt. Daarnaast wordt op deze dag de winnaar van de publieksprijs bekend gemaakt. Het publiek krijgt de gelgenheid vanaf 14 april om een stem uit te brengen op www.vaneker.nl om aan te geven wat zij het mooiste ontwerp vindt.

Symposium
Op 26 mei organiseren de organisatoren van de architectuurprijsvraag een symposium met als centraal thema "het realiseren van hoge (architectonische) kwaliteit bij een maximale vrijheid". Tevens is er op deze dag de mogelijkheid de ontwerpen te bekijken op panelen en het gebied zelf te ervaren.
Details over deze dag in 't Vaneker volgen binnenkort.

Geplaatst: 31 maart 2009.

Bijlage(n)

Open 090330_juryrapport_architectuurprijsvraag.pdf 090330_juryrapport_architectuurprijsvraag.pdf

31 maart 2009