Openbaar Ministerie


* >Aanhoudingen in onderzoek naar overval echtpaar in Strijen

Aanhoudingen in onderzoek naar overval echtpaar in Strijen

31 maart 2009 - Arrondissementsparket Dordrecht

In het grootschalig onderzoek naar de overval op een echtpaar in een woning in Strijen op maandagavond 2 februari j.l. heeft de politie Zuid-Holland-Zuid meerdere aanhoudingen verricht.

Dit onderzoek heeft geresulteerd in een samenwerking tussen de politieregio's Zuid-Holland-Zuid en Friesland en de arrondissementsparketten Dordrecht en Leeuwarden, dit in verband met aldaar gepleegde overvallen. Inmiddels zijn in totaal 9 verdachten aangehouden, 6 afkomstig uit Rotterdam, één uit Strijen, één zonder vaste woonplaats en één uit Leeuwarden, variërend in de leeftijd van 15 tot 22 jaar. Van de 9 zijn er 8 verdachten overgedragen aan het arrondissementsparket Leeuwarden en zijn inmiddels alle 8 in bewaring gesteld. De laatste persoon van de 9 verdachten - een 21 jarige man uit Strijen - werd op 31 maart j.l. aangehouden.

De zaak kwam aan het rollen na een overval op een juwelier in Leeuwarden op 5 februari j.l. Bij dit incident werd één van de daders op heterdaad aangehouden. Kort hierna werden nog twee verdachten aangehouden in Rotterdam. Zij waren in het bezit van een deel van de buit die werd weggenomen in Leeuwarden. De aanhouding van deze verdachten leverde belangrijke aanwijzingen op. Er bleek sprake te zijn van een dadergroep die ervan verdacht wordt in verschillende samenstellingen meerdere overvallen te hebben gepleegd, waaronder 3 overvallen op een juwelier en een coffeeshop in Leeuwarden, alsmede de overval in Strijen.

Het incident in Strijen betrof een gewelddadige overval op een echtpaar in een woning. De man en vrouw werden op maandagavond 2 februari op gewelddadige wijze overvallen in hun huis. Meerdere verdachten drongen na aanbellen de woning binnen en mishandelden het echtpaar. Daarna vertrokken ze met onbekende buit. Het echtpaar werd naar het ziekenhuis gebracht voor behandeling aan hun verwondingen. Inmiddels gaat het naar omstandigheden goed met ze. Gezien de ernst van de overval in Strijen werd direct na het incident een Team Grootschalige Opsporing (TGO) opgericht. Het onderzoek wordt nog steeds voortgezet.

Tot op heden bestaat er geen verband tussen de overval op het echtpaar en de recente overval van 19 maart j.l. op een restaurant, ook in Strijen.