Politie Zaanstreek-waterland

Vier verdachten in GHB zaak

Het gevaar van 'rapedrug' in het uitgaansleven

Purmerend, 31-03-2009 o Een 16-jarig meisje uit Purmerend is op vrijdagavond 20 maart vermoedelijk gedrogeerd met de drug GHB. Het slachtoffer was uit geweest in een horecagelegenheid in Purmerend.

Op weg naar huis raakte het meisje bewusteloos en werd met ademhalingsproblemen met spoed naar het ziekenhuis vervoerd. De politie heeft in deze zaak in totaal vier verdachten aangehouden en verhoord. Het viertal, allen Purmerenders in de leeftijd van 19 tot 23 jaar, heeft verklaard de drug meegebracht te hebben naar de horecagelegenheid. Twee van hen zouden de drug zelf hebben gebruikt. Het zou niet de bedoeling zijn geweest het GHB aan iemand toe te dienen. Na verhoor zijn de vier verdachten afgelopen week op last van de officier van justitie weer in vrijheid gesteld. Zij zullen worden vervolgd voor zware mishandeling.

Het slachtoffer in deze zaak maakt het inmiddels weer goed. Er zijn in de politieregio Zaanstreek-Waterland echter meerdere gevallen bekend van slachtoffers die overleden zijn nadat zij opzettelijk dan wel per ongeluk in aanraking kwamen met deze gevaarlijke drug. GHB in combinatie met alcohol en andere drugs kan fataal zijn.
Sinds de jaren '90 staat GHB bekend als 'date rape drug'. Deze drug wordt vaak gebruikt in het uitgaansleven om vrouwen te verdoven om ze vervolgens te misbruiken. Dit vloeibare kleurloze spul, dat een sterke zoute smaak heeft, schenkt de dader in het drankje van het slachtoffer waardoor deze slaperig wordt. Vaak weet het slachtoffer achteraf niet meer wat er daadwerkelijk gebeurd is. GHB is gevaarlijk en verboden en valt sinds 1 januari 2002 onder de Opiumwet.

De zomer is weer in aantocht en jongeren gaan massaal naar festivals en beachparty's. Het is vaak erg druk op deze plekken dus de politie waarschuwt vooral alert te blijven. Verlies je bestelde consumptie niet uit het oog. En neem ook niet zomaar drankjes aan van onbekenden. Dit geldt voor zowel de horecagelegenheden en cafés en buurthuizen maar ook in gevallen van een "voor" of "na" zitje bij mensen thuis.