Groen!

Ontslagpremie Votron onaanvaardbaar

door Stefaan Van Hecke (Federaal parlement: Kamer) op 31 maart 2009 in "Economie, fiscaliteit en werkgelegenheid"

âDe miljoenenbonussen die topbankiers die de hele wereldeconomie in een recessie geduwd hebben zichzelf toekennen, zijn een opgestoken middelvinger aan al wie getroffen is door de economische crisis.â Zo zegt een verbolgen Stefaan Van Hecke, Kamerlid voor Groen! en auteur van een wetsvoorstel dat een einde moet maken aan de waanzinnig grote ontslagvergoedingen.

Voor Van Hecke is het onwezenlijk dat gewezen Fortis-topman Votron 6,3 miljoen euro krijgt: "Hij ontving deze som van Fortis omdat hij `het aandeel naar een hoger niveau tilde'. Intussen is Fortis in stukken geknipt en grotendeels verkocht aan het buitenland. Miljarden euro's belastingsgeld wordt momenteel uitgetrokken om de bank in leven te houden, zodat grotere rampen voorkomen kunnen worden. Twintigduizend werknemers leven in onzekerheid over het voortbestaan van hun job. Vele kleine beleggers hebben hun aandelen in rook zien opgaan. Terwijl de Amerikaanse president Obama zijn gezag en macht gebruikt om deze hebzuchtige CEO's terug realiteitszin bij te brengen, laat onze regering begaan"

Op 14 oktober 2008 dienden Stefaan Van Hecke (Groen!) en Jean-Marc Nollet (Ecolo) een wetsvoorstel in waardoor de fiscus deze excessieve ontslagvergoedingen een halt kan toeroepen door ze aan 100% te belasten. Recent heeft president Obama een gelijkaardig voorstel gelanceerd dat de gouden parachutes aan 90% belast. "Met het groene wetsvoorstel zou er tenminste een kleine wederdienst staan tegenover de inspanningen van de belastingbetaler om de banksector te laten overleven. Maar in plaats daarvan werkte Minister Van Quickenborne (Open VLD) een voorstel uit dat de ontslagvergoedingen nog groter maakte," betreurt Stefaan Van Hecke.

Toenmalig Minister Vandeurzen (CD&V) werd door ex-Premier Leterme (CD&V) belast met het uitwerken van een degelijk voorstel, maar dit zit volledig geblokkeerd. Van Hecke blijft daarom aandringen dat het Parlement het Ecolo-Groen! wetsvoorstel versneld zou goedkeuren. Dat wetsvoorstel houdt het volgende in:

* De ontslagvergoedingen worden beperkt voor diegenen die een jaarlijks bruto belastbaar inkomen hebben van meer dan 250 000 euro. Er wordt voor deze personen een belasting van 100% ingevoerd op dat deel van de ontslagvergoedingen datmeer bedraagt dan 1 maand loon per jaar anciënniteit of de 250 000 euro overschrijdt
* Bedrijven die toch hogere ontslagvergoedingen zouden toekennen, krijgen daarenboven een extra taks van 15%.

Tekst van het wetsvoorstel:
http://www.dekamer.be/FLWB/PDF/52/1474/52K1474001.pdf

Meer info op:
http://www.stefaanvanhecke.be/index.php/pers/pm/95-voorstel-van-quicke nborne-maakt-ontslagvergoedingen-ceos-nog-aantrekkelijker.html

Contact: Stefaan Van Hecke -
Deel Deel
Stefaan Van Hecke