Groen!

Stel scholen open voor sport-, jeugd- en culturele verenigingen.

door Bart Caron (Vlaamse fractie) op 31 maart 2009 in "Onderwijs"

Er is een groot gebrek aan sportinfrastructuur en aan lokalen voor cultuur- en jeugdverenigingen in Vlaanderen. Vele scholen die leegstaan na de lesuren, zouden ingeschakeld kunnen worden om het gebrek op te vangen. De onroerende voorheffing is echter een beperkende factor waardoor scholen niet zomaar hun infrastructuur kunnen en willen vrijstellen. Bart Caron heeft een voorstel ingediend om dit euvel te verhelpen.

Vandaag wordt in het Vlaams parlement een voorstel van decreet van Vlaams volksvertegenwoordiger Bart Caron besproken. Door dit decreet kunnen scholen binnenkort hun infrastructuur openstellen voor sportclubs en verenigingen zonder dat ze daarvoor hun vrijstelling voor het betalen van onroerende voorheffing op het kadastraal inkomen verliezen. Het voorstel wijzigt een artikel in het Wetboek Inkomstenbelastingen.

"Momenteel is het zo dat de scholen hun vrijstelling verliezen als ze hun infrastructuur buiten de strikte onderwijscontext ter beschikking stellen van derden," aldus Bart Caron. "Hierdoor worden scholen ontmoedigd om hun sporthal te laten gebruiken door amateursportclubs of om hun lokalen ter beschikking te stellen van de plaatselijke jeugd- of cultuurvereniging. Op deze manier blijft heel wat infrastructuur onbenut en dan kan niet de bedoeling zijn." Met zijn decreetsvoorstel hoopt Bart Caron tegemoet te komen aan het tekort aan sportinfrastructuur en lokalen voor cultuur- en jeugdverenigingen in Vlaanderen

Contact: Bart Caron -
Deel Deel
Bart Caron