Politiebond ACP

31 maart 2009

Maatregelen rondom pensioen ABP bekend?

Door: Francis van Duren

De ACP is verrast over berichten in de media vanuit het pensioenfonds ABP. Het bestuur zou maatregelen vanuit het herstelplan bekend hebben gemaakt. De vakbonden waren hiervan niet op de hoogte. Welke plannen presenteert het pensioenfonds ABP? Welk effect heeft dat voor jou?

Welke plannen presenteert het pensioenfonds ABP? Welk effect heeft dat voor jou?

Zo zou het bestuur van het ABP besloten hebben de pensioenpremies met 3% te verhogen. Daarnaast worden voor een periode van 5 jaar de pensioenen niet geïndexeerd. Alleen indien de economie zich krachtig herstelt, zou dit nog kunnen leiden tot aanpassing van deze plannen. De ACP is verontwaardigd over het feit dat dit plan op deze wijze in de publiciteit is gekomen zonder dat de vakbonden hierover op voorhand geïnformeerd waren. Wij zullen het ABP van onze verontwaardiging op de hoogte stellen en er op aandringen dit in de toekomst te voorkomen.

Achtergrond
De reden dat het ABP met deze ingrijpende voorstellen komt, heeft te maken met de zogenaamde "dekkingsgraad" van het pensioenfonds. Het pensioenfonds heeft namelijk onvoldoende reserves om de verplichtingen naar de deelnemers op lange termijn na te kunnen komen. De meeste pensioenfondsen kampen met dezelfde problemen. Zij zijn verplicht om voor 1 april a.s. een zogenaamd "herstelplan" in te dienen bij de toezichthouder: De Nederlandsche Bank (DNB). Het bestuur van het ABP zou deze beslissingen dus hebben genomen in het kader van het herstelplan.

Gevolgen voor de deelnemers van het ABP
Op dit moment kan de ACP niets zeggen over de gevolgen voor ambtenaren die hun pensioen bij het ABP hebben ondergebracht, aangezien wij niet beschikken over het "herstelplan". Volgens de berichtgeving in de media zou er ook sprake van zijn dat de overheid als werkgever 600 miljoen euro extra aan premie moet gaan betalen. Dat is 2/3 deel van de voorziene premiestijging. Ook van deze informatie is nog niet bekend of het juist is.

De ACP verwacht dat er vandaag meer informatie over de plannen van het ABP bekend wordt. Wij informeren je zo snel mogelijk over de (mogelijke) gevolgen.


---