Gemeente Helmond


Stadswachten delen 1.000 poepzakjes uit

De Stadswacht heeft in de afgelopen zes weken ongeveer duizend gratis opruimzakjes uitgedeeld aan mensen die hun hond uitlieten in Helmond.

Zij werden tevens gewaarschuwd voor de nieuwe regel die per 1 januari 2009 in Helmond geldt, dat hondenbezitters tijdens het uitlaten van hun hond verplicht zijn een opruimzakje bij zich te hebben. Vanaf 1 april is het waarschuwen en gratis uitdelen van de zakjes voorbij en worden er boetes uitgedeeld.

In de eerste week dat de Stadswacht ging controleren, werden er nog zon driehonderd opruimzakjes uitgedeeld. In de weken daarna werd dit steeds minder en in de laatste week is er nog maar een tiental zakjes overhandigd. Steeds meer mensen bleken al een zakje bij zich hebben tijdens het uitlaten van hun hond.

Waarschuwen voorbij

Vanaf 1 april wordt er niet langer gewaarschuwd en levert het niet bij je hebben van een opruimzakje tijdens het uitlaten van de hond een boete van 60 euro op. Het niet opruimen van de hondenpoep op een plek buiten de uitlaatplaatsen en losloopveldjes kost 90 euro. De komende tijd gaat de Stadswacht zich vooral richten op overlastlocaties van hondenpoep. Er zullen ook controles in burger plaatsvinden.

Boetes voor onjuist uitlaten

Door de intensivering van het toezicht door de Stadswacht zijn er in de afgelopen zes weken veel meer boetes uitgedeeld voor het onjuist uitlaten van de hond. De hond is dan bijvoorbeeld niet aangelijnd of bevindt zich in verboden gebied (speelplek, de kasteeltuin). In totaal werden in zes weken tijd 57 boetes uitgedeeld voor het onjuist uitlaten van de hond of het niet opruimen van de hondenpoep.

Wij trappen er niet meer in

Hondenpoep op de stoep is één van de grootste ergernissen in onze samenleving. In Helmond moeten honden uitgelaten worden op de speciaal daarvoor ingerichte uitlaatplaatsen en losloopveldjes. Toch kan er daarbuiten soms een ongelukje gebeuren. Sinds dit jaar is elke hondenbezitter in Helmond verplicht een opruimzakje (milieuvriendelijk zakje of eenvoudig boterhamzakje) bij zich te hebben én te gebruiken tijdens het uitlaten van de hond. Vanaf 1 april is het waarschuwen voorbij en worden er boetes uitgedeeld. Want hondenpoep, daar trappen wij niet meer in.

* Bekijk hier de nieuwe Helmondse regels voor het uitlaten van de hond.