Senternovem

31-03-2009 | Biomassa installaties krijgen in 2009 meer SDE- subsidie

Ondernemers die investeren in biomassa-installaties kunnen in 2009 meer subsidie krijgen. Daarnaast krijgen ook installaties die restproducten uit de levensmiddelenindustrie gebruiken voor het produceren van groen gas of groene elektriciteit, subsidie. Dat blijkt uit de Stimuleringsregeling Duurzame Energie, die minister van der Hoeven van Economische Zaken heeft bekend gemaakt. De subsidieregeling opent op 6 april.

Biomassa-installaties zetten zowel plantaardig als dierlijk materiaal om in duurzaam gas of duurzame elektriciteit. Het gaat bijvoorbeeld om groente, fruit en tuinafval, dierlijke mest en hout. In totaal is er voor de categorie duurzame elektriciteit uit biomassa in 2009 EUR 715 miljoen beschikbaar. Voor duurzaam gas uit biomassa is dit EUR 195 miljoen.

De subsidie voor veel nieuwe biomassa-installaties kan in 2009 aanzienlijk oplopen omdat er dit jaar gebruik wordt gemaakt van een warmtestaffel. Ondernemers die de warmte gebruiken die vrij komt bij de productie van elektriciteit uit biomassa, kunnen via een warmtestaffel meer subsidie krijgen. Hoe meer warmte buiten de elektriciteitsproductie-installatie zelf nuttig wordt gebruikt, hoe hoger de subsidie wordt. De subsidies die uitbetaald worden verschillen per gebruikte soort biomassa.

In 2009 krijgen ook nieuwe categorieën restproducten subsidie van de SDE voor de productie van groen gas of groene elektriciteit. Het gaat hierbij om reststromen uit de levensmiddelenindustrie en gebruikte frituurvetten. Voorbeelden uit de levensmiddelenindustrie zijn bijvoorbeeld resten uit de suikerverwerkende -, aardappelverwerkende- en zuivelindustrie. De Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie opent op 6 april. In totaal is er voor 2009 is 2.585 miljoen euro beschikbaar. Dit geld is naast biomassa-installaties voor de categorieën zon-PV, wind op Land, en waterkrachtinstallaties. De regeling sluit op 30 oktober 2009.