Gemeente Winschoten


Winschoten krijgt socialsofas

Iedereen kan zijn steentje bijdragen

Winschoten krijgt zes massieve betonnen socialsofas. Kinderen van vijf basisscholen en Novo maken daarvoor zes verschillende ontwerpen. Deze ontwerpen worden met kleurrijke mozaïeksteentjes op de sofas uitgevoerd. De zes unieke sofas, die dienst kunnen doen als ontmoetingsplaats, worden in verschillende wijken in Winschoten en in de Blauwestad geplaatst.
Met de socialsofas wil de gemeente, in samenwerking met de wijkplatforms, een bijdrage leveren om de onderlinge communicatie en de leefbaarheid in Winschoten verder te verbeteren. De ontmoetingsplaatsen kunnen fungeren als afspreekpunt. Ook kunnen ze worden gebruikt als onderdeel van bijvoorbeeld een fietsroute of om de dagelijkse beslommeringen met elkaar uit te wisselen.

Iedereen kan een steentje bijdragen aan het realiseren van de socialsofas. De uitgekozen ontwerpen worden, onder deskundige leiding van de beeldend kunstenaars Liesbeth Peeters en Ronald Raaymakers uit Beerta, overgezet op de kale betonnen sofas. Vervolgens kunnen vrijwilligers de sofas inkleuren met mozaïeksteentjes. De werkzaamheden starten op dinsdag 14 april a.s. en vinden plaats in de werkplaats aan de Garst nr. 7 in Winschoten.

Belangstellenden kunnen dagelijks van maandag tot en met donderdag de werkplaats bezoeken om een steentje bij te dragen. De werkplaats is gedurende de maanden april en mei van 11.00 tot 16.00 uur geopend. Iedereen is welkom om te komen kijken, koffie te drinken en/of mee te plakken.

Socialsofas zijn niet uniek in Nederland, het initiatief is ontstaan in Tilburg. Winschoten is echter wel de eerste gemeente boven de grote rivieren waar deze kleurrijke sociale ontmoetingsplaatsen gerealiseerd worden. De sofas worden op de volgende locaties geplaatst:

Centrum : Sterrebos dierenkampje (ontwerp: de Leilinde) Zuid : Maintebos middenterrein (ontwerp: de Waterlelie / Novo) Rivierenbuurt : Tromplaan speelterrein (ontwerp: de Tweemaster) Parkwijk : Wezellaan wijkontmoetingsplek (ontwerp: de Kleine Dollard / de Vossenburcht)
Bomenbuurt : Acacialaan visvijver (ontwerp: de Beukenlaanschool) Blauwestad : plaats nog nader te bepalen (ontwerp: bovengenoemden)