Groot onderzoek naar hulp bij zelfdoding in de psychiatrie

31/03/2009 15:23

NVVE

Grootscheeps onderzoek naar verzoeken om hulp bij zelfdoding in de psychiatrie

Week van de psychiatrie

Zaterdag 28 maart ontvangen 1340 psychiaters een uitnodiging om deel te nemen aan het onderzoek 'Verzoeken om hulp bij zelfdoding in de psychiatrie'. Het onderzoek bouwt voort op het onderzoek 'Medische beslissingen rond het levenseinde in de psychiatrie' van J.H. Groenewoud uit 1995. In de afgelopen veertien jaar is er veel veranderd maar zijn er geen onderzoekscijfers meer verkregen over hulp bij zelfdoding en verzoeken daartoe in de psychiatrie. In 1998 werd de richtlijn 'Hulp bij zelfdoding' voor psychiaters uitgebracht door de commissie Hulp bij zelfdoding van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP) ( die werd herzien in 2004 en 2009 ) en in 2002 trad de euthanasiewet in werking.

Het onderzoek moet een actueel inzicht geven over de aard en omvang van (verzoeken om) hulp bij zelfdoding in de psychiatrische praktijk, de mate waarin psychiaters worden geconsulteerd en de houding van psychiaters en hun handelwijze bij verzoeken om hulp bij zelfdoding.

Het onderzoek (dat wordt gefinancierd door de NVVE, Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde en wordt aanbevolen door de NVvP) wordt gehouden door J. van Helden van de Radboud Universiteit Nijmegen (RUN) en uitgevoerd in samenwerking met onderzoekers van de RUN, het EMGO-instituut van het VUmc te Amsterdam en het Erasmus MC Rotterdam.

Uit het onderzoek in 1995 bleek dat in de psychiatrie jaarlijks naar schatting 320 maal een nadrukkelijk en herhaald verzoek om hulp bij zelfdoding wordt gedaan. Tweederde van de psychiaters gaf te kennen dat zij hulp bij zelfdoding vanwege een psychiatrische aandoening aanvaardbaar vinden, terwijl 46% zich een situatie kon voorstellen waarin zij zelf bereid zouden zijn die hulp te verlenen. Deze cijfers worden nog steeds gebruikt. Ook nu weer in de herziene 'Richtlijn omgaan met het verzoek om hulp bij zelfdoding door patiënten met een psychiatrische stoornis' van de NVvP-commissie Hulp bij zelfdoding. Vorige week werd deze richtlijn voor het eerst sinds 2004 weer openbaar. Jarenlang hield de NVvP de richtlijn verborgen op het besloten gedeelte van haar website. Deze week verscheen de richtlijn voor het eerst ook in boekvorm.

In 2008 werden twee chronisch psychiatrische patiënten geholpen een eind aan hun leven maken. Beide gevallen zijn door de toetsingscommissie euthanasie als zorgvuldig beoordeeld. Op het 37ste voorjaarcongres van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie dia op 1, 2 en 3 april in Groningen wordt gehouden, zullen deze casus gepresenteerd worden door Johan Huisman, psychiater en bestuurslid NVVE, Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde. Voor het programma zie: www.nvvp.net.

De NVVE kreeg vorig jaar 159 verzoeken om hulp bij zelfdoding van psychiatrische patiënten. Daadwerkelijke hulp bij zelfdoding vindt echter zelden plaats. De patiënten kloppen bij de NVVE aan omdat hun hulpvraag vaak niet wordt gehoord door hulpverleners of ze zijn bang om tegen hun behandelaar te zeggen dat ze dood willen, omdat dit kan leiden tot gedwongen opname. Ook worden patiënten regelmatig gedwongen een non-suïcide contract te tekenen om voor behandeling in aanmerking te komen.





http://www.nvve.nl