Ministerie van Defensie

Defensie ondersteunt Afghanistan-top

31 maart 2009, 16.00 uur

Militairen en burgers van Defensie leveren vandaag een bijdrage aan de Afghanistan conferentie in Den Haag. Zij werken zowel zichtbaar als achter de schermen om de top in goede banen te leiden. Marechaussee op Afghanistan-top

Zo'n zeventig tot tachtig marechaussees zijn ingezet. Een groot aantal motorrijders staat ter beschikking voor begeleiding van VIP-voertuigen. Verder levert de marechaussee beveiligers en explosievenverkenners. Ook de explosievenopruimers van de landmacht zijn aanwezig. Afgelopen weekend werden VIP-voertuigen op bommen gecontroleerd en tot vandaag op defensieterreinen bewaakt. De controles aan de grens met België en Duitsland werden geïntensiveerd.

Luchtruim De Gulfstream van de luchtmacht wist VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon op tijd van een conferentie van de Arabische Liga in Qatar naar Schiphol te vliegen. Een E3A, het AWACS-toestel van de NAVO, houdt het afgesloten luchtruim boven Den Haag in de gaten. Twee F-16's staan paraat als back-up voor de jachtvliegtuigen die de Koninklijke Luchtmacht standaard stand-by heeft staan.

Onderdak politie De Frederikkazerne in Den Haag huisvest tijdelijk een deel van de extra politiemacht in de hofstad. Voor het vervoer van verschillende NAVO-autoriteiten worden defensievoertuigen ingezet. Wanneer het nodig is, kan Defensie extra militairen leveren.

Lees meer over de conferentie en de inzet van Defensie in Afghanistan.