Conflict Wonen Zuid met haar huurdersorganisatie moet snel opgelost

31/03/2009 16:26

De Nederlandse Woonbond

De Nederlandse Woonbond vindt het onaanvaardbaar dat woningcorporatie Wonen Zuid in Roermond een meningsverschil met haar huurdersorganisatie wil oplossen door de geldkraan dicht te draaien. Het hoogste orgaan van de Woonbond, de Verenigingsraad, heeft zich 28 maart solidair verklaard met Huurdersvereniging Op het Zuiden. Om op een zo kort mogelijke termijn weer te komen tot een goed overleg stelt de Woonbond voor beide partijen te laten ondersteunen en begeleiden door hun koepelorganisatie.

Aedes, vereniging van woningcorporaties, moet natuurlijk wel aan deze oplossing willen meewerken en Wonen Zuid dient bereid te zijn de oude samenwerkingsovereenkomst met haar huurdersorganisatie (weer) te hanteren tot er met instemming van beide partijen een vernieuwde afspraak is gemaakt. Een andere mogelijkheid, vanzelfsprekend onder dezelfde voorwaarden, kan zijn dat het overleg wordt gevoerd onder voorzitterschap van een onafhankelijke derde.

Wonen Zuid wil veel kostenposten op de begroting 2009 van Huurdersvereniging Op het Zuiden niet meer vergoeden. Bijvoorbeeld de vrijwilligersvergoedingen, de huisvestingskosten, reis- en verblijfskosten, ICT-kosten en personeelskosten. Allemaal kostenposten waar de corporatie de afgelopen tien jaar geen enkel probleem mee had. Haar opstelling is vooral ook wrang nu juist de nieuwe Overlegwet de verplichting van de verhuurder om haar huurdersorganisatie te financieren heeft verruimd. Als dit mogelijk is, kan dat een negatieve uitstraling hebben op de verhoudingen tussen huurders en verhuurders elders in de sector.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl