Ministerie van Defensie

Meer loon voor Defensiepersoneel

31 maart 2009, 15.58 uur

Staatssecretaris Jack de Vries heeft vanmiddag een arbeidsvoorwaardenovereenkomst voor het Defensiepersoneel getekend. Het kabinet stemde op 27 maart in met het eerder overeengekomen voorstel tussen De Vries en de bonden. De overeenkomst geldt met terugwerkende kracht vanaf 1 maart. De looptijd is precies één jaar. Wij vragen veel van onze mensen en deze waardering komt hen zeer toe, aldus De Vries

De lonen stijgen met 1,0 procent en de opbouw van de eindejaarsuitkering met 1,5 procent. Die laatste wordt in november uitgekeerd. Daarnaast wordt in augustus een eenmalige uitkering ter grootte van 0,35% uitgekeerd. De arbeidsvoorwaarden bevatten verder onder meer afspraken over acute knelpunten zoals buitenlandvergoedingen en afspraken over levensfase- en loopbaanbeleid.

Er is behoorlijk wat water door de Rijn gegaan, maar ik ben blij dat we dit mooie akkoord vandaag kunnen tekenen, zo zei de bewindsman. "Wij vragen veel van onze mensen en deze waardering komt hen zeer toe. Dat was de moeite van de discussie die ik met het kabinet heb gevoerd meer dan waard. Ik dank vooral ook de vakbondsvertegenwoordigers en ons personeel voor hun geduld en begrip."

De bonden reageerden eveneens tevreden. Zij spraken van "een loonafspraak die past in het tijdsgewricht."