Productschap Diervoeder

31/03/2009

Wijziging van het GMP+-certificatieschema 2006 m.b.t. certificatievoorwaarden

Bestemd voor: GMP+-gecertificeerde bedrijven en certificatie-instellingen

Per 01.03.2009 en 01.04.2009 zijn er wijzigingen doorgevoerd in de GMP+-C-documenten. De wijzigingen zijn terug te vinden in de GMP+-C-documenten.

Het Productschap Diervoeder heeft de C-documenten gewijzigd waardoor het voor bedrijven mogelijk is om (geleidelijk) over te gaan van productcertificatie naar procescertificatie. Voor veel bedrijven zal er overigens weinig veranderen. Veelal zal door een certificatie instelling tijdens de komende verlengingsaudit getoetst worden of het bedrijf voldoet aan het nieuwe C-document (GMP+-C6).

GMP+-C3
Het GMP+-C3 document heeft de scope: productcertificatie. Hiervan is reeds op 01.03.2009 een nieuwe versie gepubliceerd. Bij het toepassen door de certificatie instelling van de GMP+-C3 maakt monstername door de certificatie instelling (indien van toepassing) deel uit van de toetsing. Dit GMP+-C3 document zal per 01.07.2012 komen te vervallen. Alle certificaten moeten vanaf 01.07.2012 afgegeven zijn in overeenstemming met het GMP+-C6 document.

GMP+-C6
Per 01.04.2009 is een nieuw C-document gepubliceerd, namelijk de GMP+-C6.
Het GMP+-C6 document heeft de scope: procescertificatie. Bij het toepassen van de GMP+-C6 door de certificatie instelling is monstername door de certificatie instelling (indien van toepassing) optioneel uit te voeren. Er vindt wel onder andere een verificatie van de conformiteit van het proces en beoordeling van gemarkeerde producten plaats. Een bedrijf ontvangt na een audit conform de GMP+-C6, met positief resultaat, van de certificatie instelling een nieuw certificaat (procescertificaat).

Op dit moment zijn alle GMP+-certificaten die uitgegeven zijn door certificatie instellingen nog productcertificaten. Op een certificaat dat uitgegeven wordt conform de GMP+-C6 is duidelijk "procescertificaat" vermeld.

Afhankelijk van het type certificaat (product- of procescertificaat) zal de certificatie instelling toetsen tegen de GMP+-C3 of de GMP+-C6.

Door middel van een GMP+-C3 en GMP+-C6 is het voor het GMP+-certificatieschema diervoedersector 2006 mogelijk om geleidelijk over te stappen van productcertificatie naar procescertificatie. Bedrijven hebben, zoals al bovengenoemd, drie jaar de tijd om over te gaan naar procescertificatie conform de GMP+-C6.

Accreditatie van de certificatie instellingen voor de EN 45011 blijft voor de GMP+-C3 en GMP+-C6 van kracht.

Voor alle andere doorgevoerde wijzigingen verwijzen wij u naar de genoemde GMP+-C-documenten (link naar C1, C2, C3 en C6). De wijzigingen zijn grijs gemarkeerd.