Gemeente Alphen aan den Rijn

tariefstelsel voor sportaccommodaties

Nieuw tariefstelsel voor sportaccommodaties

Er komt een transparant tariefstelsel voor sportaccommodaties dat rechtvaardig is voor de verenigingen. Sommige verenigingen gaan meer huur betalen, andere minder. Het uitgangspunt is dat sporten betaalbaar blijft.

Masterplan sport
Op dit moment is er geen uniformiteit in de huur die verenigingen betalen voor de sportaccommodaties. Sommige verenigingen betalen bijvoorbeeld nog historisch lage huren, terwijl bij andere verenigingen de huur wel jaarlijks wordt aangepast. Daarnaast wordt er door de gemeente miljoenen geinvesteerd in het verbeteren van de sportaccommodaties. Zo komt er een nieuw sportpark langs de N11 en krijgen de buitensportaccommodaties nieuwe was- en kleedruimten. Sommige verenigingen krijgen een kunstgrasveld, zodat er ook bij slecht weer getraind of wedstrijden gespeeld kunnen worden. Ook de binnensporters zijn niet vergeten: eind 2007 is de Limeshal in gebruik genomen. En voor zwemverenigingen wordt een nieuw zwembad gebouwd. Dit alles bij elkaar is reden voor de gemeente om een nieuw, transparant en rechtvaardig tariefstelsel voor de verenigingen op te stellen.

Uitgangspunten
B. en w. hebben nu alleen de uitgangspunten voor het nieuwe tarievenstelsel vastgesteld. Zo wordt de vervangingswaarde van de buitensportaccommodaties, de zaaldelen van de binnensportaccommodaties en het aantal m2 zwemwater waar verenigingen gebruik van maken als grondslag gebruikt. Verder zal er een dekkingspercentage worden gehanteerd om de sport betaalbaar te houden. En sportverenigingen uit Alphen aan den Rijn betalen minder huur dan sportverenigingen van buiten de gemeente. Commerciële gebruikers betalen een kostendekkende huur. In het collegeprogramma 2006-2010 is vastgesteld dat vanaf 2012 de inkomsten sport met 200.000 euro verhoogd moeten zijn. De verwachting is dat het nieuwe tariefstelsel aan deze afsrpaak tegemoet komt. Daarnaast is al eerder door de gemeenteraad vastgesteld dat de meerkosten van de bouw van een tweede zwembad ten laste zullen worden gebracht van de zwembadexploitatie.

Hoe verder
De uitgangspunten worden ter goedkeuring aan de gemeenteraad voorgelegd. Daarna worden deze uitgangspunten verder uitgewerkt en wordt duidelijk wat de financiële consequenties zijn. B. en w. zullen hier eerst een principe besluit over nemen en de verenigingen vier weken de gelegenheid geven om hierop te reageren. Na verwerking van de reacties wordt het voorstel definitief vastgesteld door b. en w. en de gemeenteraad. Vervolgens worden de nieuwe tarieven gefaseerd ingevoerd.

© Gemeente

Alphen aan den Rijn

Stadhuisplein 1

2405 SH Alphen aan den Rijn

Tel: 0900 - 481 11 11

Fax: (0172) 46 55 64

gemeente@alphenaandenrijn.nl

Postbus 13, 2400 AA

Alphen aan den Rijn