CNV Onderwijs

31 maart 2009

Crisismaatregelen schaden onderwijs

Categorie: Algemeen nieuws

Onderwijspartijen in Nederland waarschuwen het kabinet voor de rampzalige gevolgen die de crisismaatregelen hebben voor scholen. In het basisonderwijs zal het gemiddeld aantal leerlingen van bijna 28 zeker toenemen, en docenten zullen ontslagen worden ondanks het lerarentekort. Hoorcolleges in het hoger onderwijs zullen massaal blijven en de student zal minder aandacht krijgen.

De po-raad (basisonderwijs), vo-raad (voortgezet onderwijs), de mbo- en de hbo-raad zijn woedend. Het kabinet vraagt hen een loonoffer te doen en bij weigering volgen bezuinigingsmaatregelen die volgens hen oplopen tot 1,7 miljard euro in 2011. Dit zou alle investeringen van de laatste jaren teniet doen, aldus de raden.

De po-raad is vooral verbolgen over het feit dat het rijk niet meer zal investeren in de extra studenten die doorleren voor een beter diploma. Voor de scholen betekent dit dat zij met steeds minder middelen steeds meer studenten moeten opvangen. Verder worden kinderen niet beter van les krijgen in een grotere klas.
---