Academisch ziekenhuis Maastricht

Speciale website voor aanstaande ouders Publicatiedatum: 31-03-2009 Bron: Persbericht Auteur: Stafdienst Communicatie Datum: 31-03-2009

Een speciale website voor aanstaande ouders die meer willen weten over prenatale screening is sinds begin maart in de lucht: www.prenatalescreening.azm.nl. De site bevat niet alleen twee nieuwe voorlichtingsfilms over prenatale screening in het algemeen, maar ook informatie over de combinatietest en echoscopisch onderzoek. Daarnaast zijn van de nieuwe site ook de landelijke folders Zwanger, Screening bij Downsyndroom en het Structureel Echoschopisch Onderzoek te downloaden.

De nieuwe website wil aanstaande ouders zo goed mogelijk informeren over prenatale screening en hen een weloverwogen beslissing laten nemen over het wel of niet laten uitvoeren van de onderzoeken. Een belangrijke aanwinst zijn twee voorlichtingsfilms die op de site te bekijken zijn. De eerste film is chronologisch van opzet en laat zien hoe een echtpaar bij de verloskundige uitleg krijgt over prenatale screening en later in het ziekenhuis onderzocht wordt. In de tweede film worden in een vraaggesprek veelgestelde vragen over medische, ethische en financiële kwesties beantwoord.

www.prenatalescreening.azm.nl is een initiatief het Regionaal Centrum voor Prenatale Screening in het Maastricht UMC+ en van de verloskundige praktijken in Limburg en Zuidoost-Brabant. De beide voorlichtingsfilms zijn opgenomen op de poli Obstetrie & Gynaecologie in het Maastricht UMC+ en bij Verloskundige Praktijk Naomi Satijn in Eijsden.

Regionaal Centrum Het Maastricht UMC+ is in 2007 door het ministerie van VWS aangewezen als Regionaal Centrum voor Prenatale Screening. Dat betekent dat het ziekenhuis beschikt over een WBO-vergunning (Wet op Bevolkingsonderzoek). Deze vergunning is nodig voor het mogen uitvoeren van de screening op Downsyndroom en het Structureel Echoscopisch Onderzoek bij zwangere vrouwen.

Voor andere partijen, verloskundige praktijken, in Limburg en Zuidoost-Brabant betekent het dat zij een contract met het Maastricht UMC+ moeten hebben als ze aan prenatale screening willen doen. De lijst van deze zogeheten contractanten is ook te raadplegen via www.prenatalescreening.azm.nl.

Informatie Nadere informatie is verkrijgbaar via huisarts, verloskundige of de poli Gynaecologie & Obstetrie van het Maastricht UMC+, dagelijks tussen 8.30 - 17.00 uur, telefoon 043- 3877762 of via email: prenatale.screening@mumc.nl Meer informatie over prenatale screening onder meer op de websites: * www.rivm.nl/zwangerschapsscreening * www.prenatalescreening.nl * www.zwangernu.nl * www.kiesbeter.nl * www.nvog.nl