Nederlandse mededingingsautoriteit (NMa)

Rapport Rekenkamer ondersteunt ingeslagen weg NMa

09-07 / 31-03-2009

Het vandaag verschenen rapport Tariefregulering energienetbeheer van de Algemene Rekenkamer ondersteunt de door de NMa van meet af aan ingeslagen weg bij de tariefregulering voor de energienetten. Daarnaast vindt de toezichthouder het rapport een stimulans bij de verdere ontwikkeling van haar werkzaamheden op het terrein van de tariefregulering.

De Rekenkamer constateert dat de 1,9 miljard euro aan besparingen over de periode 2001-2007 door de tariefregulering van de regionale energienetten correct is berekend door NMa. Dit heeft het gemiddelde huishouden circa 45 euro per jaar aan besparingen opgeleverd op een totale rekening voor het transport van energie van circa 470 euro per jaar. Ook vindt de Rekenkamer het door de NMa geïnitieerde winstenonderzoek bij de beheerders van energienetten, waarop het inzicht over de besparingen is gebaseerd, zon belangrijke stap voorwaarts dat het periodiek zou moeten worden uitgevoerd. Dat gaat de NMa dan ook doen. De uitkomsten van dergelijke onderzoeken moeten bijdragen aan verdere besparingen voor de afnemers. Op basis van het winstenonderzoek zijn de tarieven voor de periode tot 2010 reeds verder verlaagd. Hetgeen een verdere substantiële besparing voor de afnemers/consument tot gevolg zal hebben.

De Rekenkamer plaatst in haar persbericht kanttekeningen bij de manier waarop in 2003 overeenstemming is bereikt tussen de NMa en de netbeheerders over de waardebepaling van de energienetten. In het rapport nuanceert de Rekenkamer dit met de vaststelling dat een adequate waardebepaling onder de gegeven omstandigheden niet mogelijk was. Naar het oordeel van de NMa is toen een optimaal resultaat bereikt en nieuw onderzoek naar de waarde van de netten zal volgens de toezichthouder niet leiden tot beter inzicht, omdat de noodzakelijke informatie ook thans niet beschikbaar is. Ook de Rekenkamer komt niet tot een oordeel over de waarde van de netten. De NMa wijst nadrukkelijk de veronderstelling van de hand dat de druk van de netbeheerders te groot zou zijn geweest om tot een juiste waardebepaling te komen.

De Rekenkamer dringt er bij de minister van EZ en de NMa op aan om het systeem van waardebepaling van de netwerken te heroverwegen. De NMa voert momenteel een onderzoek uit naar investeringen in en afschrijvingen van de netten door de beheerders van die netten. Deze onderzoeken voert de NMa over een reeks van jaren uit. De uitkomsten ervan maken het in de toekomst beter mogelijk om te beoordelen of de netten opnieuw gewaardeerd moeten worden.

Wat betreft de aanbeveling van de Rekenkamer dat de minister van Economische Zaken een visie zou moeten ontwikkelen op de tariefregulering, merkt de NMa op dat die visie ook helderheid zou moeten verschaffen over de grens tussen het beleid van de minister en het onafhankelijke toezicht door de NMa. Verder vindt de NMa dat de minister in deze visie ook stil zou moeten staan bij het dividendbeleid van de netbeheerders. Het uitkeren van dividend aan aandeelhouders, zoals provincies en gemeenten, kan ten koste gaan van investeringen in die netwerken en de kwaliteit ervan.

Als aanzet voor de verdere discussie over de toekomst van de tariefregulering publiceert de NMa vandaag haar paper Bespiegelingen op de toekomst van de regulering van het netbeheer. http://www.algemenerekenkamer.nl/ Relevante informatie
Bestuurlijke reactie op het concept-rapport Tariefregulering Energienetbeheer
Bespiegelingen op de toekomst van de regulering van het netbeheer



Nederlandse Mededingingsautoriteit