Ministerie van Verkeer en Waterstaat


1 1 > Retouradres Postbus 20901 2500 EX Den Haag
De voorzitter van de Tweede Kamer Plesmanweg 1 der Staten-Generaal Den Haag Binnenhof 4 Postbus 20901
2500 EX Den Haag
2513 AA DEN HAAG T 070 351 6171 www.minvenw.nl

Contactpersoon
---
T -

Ons kenmerk RWS/SDGNW2009/394/77091

Uw kenmerk
---
Datum 31 maart 2009
Onderwerp Natuurbeschermingsorganisaties en zandsuppleties Bijlage(n)
---

Geachte voorzitter,

Naar aanleiding van het Algemeen Overleg met de leden van de Commissies voor Verkeer en Waterstaat, Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer en Landbouw, Natuurbeheer en Visserij over het ontwerp Nationaal Waterplan en het advies van de Deltacommissie op 12 maart 2009, doe ik u deze brief toekomen. Zoals afgesproken geef ik u de actuele stand van zaken rondom de samenwerking tussen natuurbeschermingsorganisaties en Rijkswaterstaat op het gebied van zandsuppleties en natuur.

Op 24 maart heb ik een samenwerkingsovereenkomst getekend over zandsuppleties de Waddenvereniging, Stichting De Noordzee, Vogelbescherming Nederland en Stichting Duinbehoud. De partijen hebben afgesproken gezamenlijk te werken aan de twee belangrijke functies van de kust: veiligheid en natuurwaarden.

Sinds 1990 brengt Rijkswaterstaat jaarlijks 12 miljoen kuub zand aan op de kust om de kustlijn te handhaven. Zandsuppleties sluiten aan bij het natuurlijke zandige systeem van onze kust en zorgen ervoor dat de kust mee kan groeien met de zeespiegelstijging. Veiligheid en natuur zijn belangrijke functies van de kust. Een weloverwogen uitvoering van zandsuppleties heeft als inzet het handhaven van de veiligheid en deze optimaal te combineren met het behoud en de ontwikkeling van natuurwaarden. Achteruitgang van natuurwaarden ter plaatse van windlocaties kan mogelijk voorkomen worden door specifieke maatregelen en technieken toe te passen.

a

Pagina 1 van 2





De deelnemende partijen willen meer inzicht krijgen in de gevolgen van Datum zandsuppleties voor de natuur van de Noordzee, het strand en de achterliggende

duinen, de estuaria en de Waddenzee. Rijkswaterstaat en de natuurorganisaties Ons kenmerk werken daarom samen, ieder vanuit hun eigen rol en verantwoordelijkheid, aan RWS/SDGNW2009/394/7709
---
een onderzoek- en monitoringsprogramma voor zandsuppleties, zandwinning en zandtransport. Binnen dit programma is ook ruimte voor de uitvoering van pilotprojecten. Partijen bespreken jaarlijks gezamenlijk de resultaten van onderzoek- en monitoringsprogramma. Hierbij wordt gekeken op welke wijze de resultaten kunnen worden betrokken bij de uitvoering van de zandsuppleties voor de daaropvolgende jaren.

Ten behoeve van dit onderzoek- en monitoringprogramma wordt jaarlijks een budget ter grootte van 1% van het jaarlijkse suppletiebudget gereserveerd (met een maximum van 500.000,-).

Hoogachtend,

DE STAATSSECRETARIS VAN VERKEER EN WATERSTAAT,

J.C. Huizinga-Heringa

Pagina 2 van 2